Γιατί είναι σημαντικό το θέμα της επιστροφής στην εργασία;
Δεδομένης της γήρανσης του εργατικού δυναμικού, η διαχείριση της επιστροφής στην εργασία των ατόμων με μακροχρόνια ασθένεια ή τραυματισμό καθίσταται βασικό μέρος της στελέχωσης και της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού. Η διατήρηση των αξιόλογων, έμπειρων εργαζομένων είναι σημαντικό πλεονέκτημα για τον οργανισμό, ακόμη και αν πρέπει να γίνουν προσαρμογές στον χώρο εργασίας για να επιτευχθεί αυτό.
Είναι σημαντικό να καθιερωθεί μια σαφής πολιτική επιστροφής στην εργασία, η οποία να είναι ενσωματωμένη στις άλλες πολιτικές για την ΕΑΥ, τη διαχείριση της απουσίας λόγω ασθένειας και την αναπηρία. Οι πολιτικές αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:
- τους ρόλους και τις ευθύνες των διαφόρων εμπλεκομένων μερών·
- τις διαδικασίες που αφορούν την επικοινωνία με τον εργαζόμενο· και
- τις προσαρμογές που θα πρέπει να γίνουν στον χώρο εργασίας για να διευκολύνουν την επιστροφή του εργαζομένου.
Με βάση αυτή την πολιτική, ο εργοδότης, ο εργαζόμενος, ο σύμβουλος ΕΑΥ και το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού θα πρέπει να συνεργαστούν για να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν μια πολιτική έγκαιρης, ρεαλιστικής και αποτελεσματικής επιστροφής στην εργασία.
Πρώιμη παρέμβαση
Η επανένταξη στον χώρο εργασίας θα πρέπει να εξετάζεται, αν είναι δυνατόν, όσο το δυνατόν νωρίτερα κατά το στάδιο της ιατρικής αγωγής (λαμβάνοντας υπόψη το ιατρικό απόρρητο) ή σε συνδυασμό με την ιατρική αποκατάσταση ή την επαγγελματική αποκατάσταση, ανάλογα με την κατάσταση κάθε εργαζομένου. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της απουσίας λόγω ασθένειας, τόσο περισσότερα εμπόδια αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν στην εργασία και τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα επιτυχούς επιστροφής στην εργασία τους.
Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η επιτυχής επιστροφή στην εργασία; (Επόμενη ενότητα)