Duurzame Inzetbaarheid

e-gids over veilig en gezond werk voor alle leeftijden

Over deze e-gids

X

Welkom!

Overal in Europa neemt het aandeel ouderen in de bevolking toe, moeten mensen langer werken en stijgt de gemiddelde leeftijd van werknemers. Zorg dragen voor duurzame inzetbaarheid (een blijvende match tussen vraag en aanbod van menselijk kapitaal) is dus van groot belang. Het is daarom belangrijk om:

  • veilige en gezonde werkplekken te creëren voor werknemers van alle leeftijden,
  • ervoor te zorgen dat mensen hun pensioen in goede gezondheid bereiken.

Deze e-gids bevat praktische informatie, tips en voorbeelden met betrekking tot de ouder wordende beroepsbevolking en de kansen die daarmee worden gecreëerd. Er wordt ook aangegeven hoe leeftijd gerelateerde uitdagingen kunnen worden aangepakt op het werk.

De inhoud van de e-gids is afgestemd op vier doelgroepen: werkgevers, werknemers, HR-managers en Arbo-professionals (waarmee in deze gids ook werknemersvertegenwoordigers, veiligheids- en gezondheidsvertegenwoordigers en inspecteurs worden bedoeld). U kunt overal in deze e-gids wisselen tussen deze vier doelgroepen.

Hoe werkt deze e-gids?
Kies uw profiel:
Ik ben werkgever
Ik ben werknemer
Ik ben HR-manager
Ik ben Arbo-professional
X

In deze korte handleiding leert u hoe u door de website kunt navigeren. Bent u een werkgever, een werknemer, een HR-manager of een Arbo-professional? Op deze pagina kunt u uw profiel selecteren.

X

Deze e-gids is opgebouwd rond vier thema's. Om meer te weten te komen over de onderwerpen die aan bod komen in elk thema, klikt u op ‘+’. Om het thema te openen, klik u op ‘lees’.

X

In elk thema worden verschillende vragen en kwesties die verband houden met het onderwerp besproken. Klik op de menu-items om meer te weten te komen over een specifieke kwestie.

X

U kunt door de vragen bladeren door op 'volgende' of 'vorige' te klikken. Met de knop 'terug' keert u terug naar het themaoverzicht.

X

Als u op 'Thema's' klikt, gaat u terug naar het themaoverzicht.

X

Als u een ander profiel wilt kiezen, klikt u op het uitrolmenu in de rechterbovenhoek. Hier kunt u ook naar specifieke informatie zoeken met behulp van de zoekfunctie.

X

In het menu bovenaan kunt u op 'Goede praktijken' klikken om voorbeelden te bekijken van relevante projecten en initiatieven. Onder 'nuttige bronnen' vindt u een link naar de verklarende woordenlijst en andere nuttige links. U kunt uw kennis over ouder worden en werk testen door het laatste menu-item aan te klikken.

X

Op de pagina ‘Over deze e-gids’ vindt u meer informatie over de e-gids en door wie deze ontwikkeld is.

X

Tot slot kunt u op het pictogram 'home' klikken om terug te keren naar de startpagina van deze e-gids.

Daarmee zijn we aan het einde van deze rondleiding gekomen, veel plezier bij het lezen van deze e-gids!