Γνωρίζατε ότι...

Στην ηλικία των 52 ετών, παρά τις μάχες με τον διαβήτη και την αρθρίτιδα, ο Ray Kroc έθεσε ως στόχο να χτίσει την εμπορική επωνυμία της McDonal’s. Ο Kroc συνέχισε να ασχολείται με τις επιχειρήσεις της McDonald's μέχρι που πέθανε το 1984 σε ηλικία 82 ετών.

Η βιολογική γήρανση σχετίζεται έμμεσα μόνο με τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου. Κάποιοι ογδοντάρηδες έχουν σωματικές και ψυχικές ικανότητες αντίστοιχες με εκείνες πολλών εικοσάρηδων.

Στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, διοργανώνονται εργαστήρια γκράφιτι για ηλικιωμένους που είναι 65 ετών και άνω.

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία εν ενεργεία ιατρός ήταν 100 ετών. Ο Δρ. Kauromal M. Chandiramani (Ινδία, γεννήθηκε στις 9 Μαΐου 1899) εργαζόταν ως γενικός ιατρός στη Βομβάη για 75 χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένες από τις αλλαγές στην υγεία των ηλικιωμένων αντικατοπτρίζουν τη γενετική κληρονομιά τους, οι περισσότερες οφείλονται στο φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον και την επιρροή του περιβάλλοντος αυτού στις ευκαιρίες και τη συμπεριφορά της υγείας τους (διατροφή, σωματική δραστηριότητα, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ).

Στην ηλικία των 89, ο Arthur Rubinstein έδωσε ένα από τα σπουδαιότερα ρεσιτάλ του στο Carnegie Hall.

Στην ηλικία των 71 ετών, ο Katsusuke Yanagisawa, ένας συνταξιούχος Ιάπωνας δάσκαλος, έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία άνθρωπος που ανέβηκε στο Έβερεστ.

Μέχρι το 2060, το ταχύτερα αυξανόμενο τμήμα του πληθυσμού της ΕΕ θα είναι η ηλικιακή ομάδα των 80 ετών και άνω.

Η Ελβετία κατέχει την πρώτη θέση στον παγκόσμιο δείκτη AgeWatch, ο οποίος μετρά την κοινωνική και οικονομική ευημερία των ηλικιωμένων, ακολουθούμενη από τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και τον Καναδά.

Ο Pablo Casals, ο οποίος είναι γνωστός ως ο σπουδαιότερος τσελίστας στον κόσμο, μελετούσε τέσσερις ή πέντε ώρες κάθε μέρα, ακόμα και σε ηλικία 90 ετών. Όταν ρωτήθηκε γιατί στην ηλικία του εξακολουθεί να μελετά τόσο σκληρά, αυτός απάντησε, «Επειδή πιστεύω ότι έχω κάνει κάποια πρόοδο».

Το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στην Ευρώπη καταγράφεται επί του παρόντος στην Ισπανία (83,2 ετών), την Ιταλία (82,9 ετών) και την Κύπρο (82,5 ετών). Στη Μάλτα, οι άνθρωποι προσδοκούν να περάσουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους υγιείς (72,7 ετών για τις γυναίκες και 71,6 ετών για τους άνδρες).

Κάθε λεπτό, δύο άνθρωποι στον κόσμο γιορτάζουν τα 60ά γενέθλιά τους.

Οι νεότεροι εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν κάποιο ατύχημα, αλλά οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να πάθουν πιο σοβαρούς τραυματισμούς και θανατηφόρα ατυχήματα.

Ο αριθμός των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που είναι ηλικίας 60 ετών και άνω ήταν 605 εκατομμύρια το 2000 και αναμένεται να αυξηθεί σε 2 δισεκατομμύρια έως το 2050. Ο αριθμός αυτός σχεδόν ισούται με το σύνολο του πληθυσμού της Κίνας, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ιαπωνίας μαζί.

Το να κάθεστε για πέντε ή περισσότερες ώρες την ημέρα μπορεί να είναι τόσο κακό για την υγεία σας όσο αν καπνίζατε ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα.

Το 2014, το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης ατόμων ηλικίας μεταξύ 55 και 64 ετών στην ΕΕ ήταν στη Σουηδία (74,0%), ενώ ακολουθούν η Γερμανία (65,5%) και η Εσθονία (64,0%).

Στην ηλικία των 88 ετών, ο Μιχαήλ Άγγελος δημιούργησε τα αρχιτεκτονικά σχέδια για την εκκλησία της Santa Maria degli Angeli στη Ρώμη.

Ο Norman Lloyd είναι ένας ηθοποιός 100 ετών που έχει παίξει σε ταινίες του Χόλιγουντ, η τελευταία από τις οποίες κυκλοφόρησε το 2015. Εργάζεται στον χώρο του κινηματογράφου για περισσότερα από 80 χρόνια.

Τα επόμενα 50 χρόνια, ο ενεργός πληθυσμός της Ευρώπης αναμένεται να μειωθεί κατά σχεδόν 42 εκατομμύρια (το οποίο ισοδυναμεί σχεδόν με το σύνολο του πληθυσμού της Ισπανίας).

Η Ιταλία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων άνω των 65 ετών στην Ευρώπη (21,4% το 2014), ακολουθούμενη από τη Γερμανία (20,8%) και την Ελλάδα (20,5%). Επιπλέον, η Ιταλία είναι χώρα που γηράσκει με τον ταχύτερο ρυθμό στην ΕΕ.

Σε ηλικία 75 ετών, η Barbara Hillary που κέρδισε τη μάχη με τον καρκίνο, ήταν η πρώτη μαύρη ηλικιωμένη που κατάφερε να φτάσει στο Βόρειο Πόλο.

Η μεγαλύτερη δυσκολία που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι άνω των 55 ετών στην Ευρώπη είναι ο αποκλεισμός από την εκπαίδευση, τα αρνητικά στερεότυπα μεταξύ των νεότερων συναδέλφων τους και η έλλειψη ευκαιριών σταδιακής συνταξιοδότησης.

Το 2080, το 12,3% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ θα είναι 80 ετών και άνω, σε σύγκριση με 5,1% το 2014.

Ο Stanislaw Kowalski είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία (104 ετών) αθλητής που έτρεξε σε αγώνα 100 μέτρων. Έτρεξε 100 μέτρα σε 32,79 δευτερόλεπτα το 2014 κατά τη διάρκεια μιας διοργάνωσης στην Πολωνία.

Σχεδόν 1 στους 5 εργαζόμενους άνω των 50 ετών δεν πιστεύει ότι θα είναι σε θέση να κάνει την ίδια δουλειά όταν θα είναι 60 ετών.

Επί του παρόντος, σε κάθε άτομο άνω των 65 ετών στην ΕΕ αναλογούν τέσσερα άτομα σε ηλικία απασχόλησης. Μέχρι το 2060, θα αναλογούν μόνο δύο.

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία άνθρωπος στον κόσμο που έκανε διδακτορικό είναι μια Γερμανίδα ηλικίας 102 ετών.

Πάνω από το 60% των ανθρώπων που είναι άνω των 50 ετών αισθάνονται ότι είναι στην ίδια φόρμα που ήταν πάντα.

Για κάθε επιπλέον έτος εκπαίδευσης, ο κίνδυνος άνοιας μειώνεται κατά 11%.

Ο διάσημος ποιητής και συγγραφέας Γκαίτε δούλεψε μέχρι το τέλος της ζωής του. Ολοκλήρωσε το διάσημο βιβλίο του Φάουστ στην ηλικία των 82 ετών, όταν και έφυγε από τη ζωή.

Γνωστικές δεξιότητες, όπως η νοημοσύνη, η γνώση, η γλώσσα και πολύπλοκες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, πιθανόν να βελτιωθούν μέχρι την ηλικία των 60 ετών.

Ο Fauja Singh είναι ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος, ο οποίος έτρεξε τον τελευταίο μαραθώνιό του στην ηλικία των 101 χρόνων. Η γηραιότερη γυναίκα μαραθωνοδρόμος είναι 92 ετών και ολοκλήρωσε τον τελευταίο μαραθώνιό της τον Ιούνιο του 2015.