Αποτελεσματικές πολιτικές επιστροφής στην εργασία

HR Manager

4: Επιστροφή στην εργασία

Αποτελεσματικές πολιτικές επιστροφής στην εργασία

Οι αποτελεσματικές πολιτικές επιστροφής στην εργασία έχουν τα ακόλουθα κοινά στοιχεία:  

  • Παρακολούθηση των ποσοστών και των διαδικασιών ασθενείας: Η παρακολούθηση των απουσιών λόγω ασθένειας είναι σημαντική, διότι επιτρέπει τον εντοπισμό των σημείων όπου υπάρχει ανάγκη ανάληψης δράσης. Ο καθορισμός σαφών στόχων για τις διαδικασίες επιστροφής στην εργασία (π.χ. αναθεωρημένοι στόχοι εργασίας, μείωση του κόστους των παροχών ασθενείας, κ.λπ.) βοηθά να προσδιοριστούν τα σημεία όπου η διαδικασία είναι αποτελεσματική και εκείνα όπου θα πρέπει να βελτιωθεί.    
  • Προώθηση ενός υποστηρικτικού εργασιακού χώρου: Το θέμα της επιστροφής στην εργασία θα πρέπει να συζητηθεί με ανοικτό και υποστηρικτικό τρόπο. Η ανοικτή επικοινωνία με τους εργαζομένους ενθαρρύνει την έγκαιρη αναφορά προβλημάτων υγείας, γεγονός που αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα επιτυχούς έκβασης. Οι λόγοι για τους οποίους είναι απαραίτητο να γίνουν προσαρμογές στον χώρο εργασίας για την επιστροφή εργαζομένων πρέπει να κοινοποιούνται στους συναδέλφους, σεβόμενοι το απόρρητο. 
  • Πρόληψη επανεμφάνισης: Συνεργαστείτε με έναν επαγγελματικό φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης για την κατανόηση των βαθύτερων αιτιών επαναλαμβανόμενων ασθενειών ή τραυματισμών και τη λήψη διορθωτικών μέτρων. 
  • Εξασφάλιση συνέπειας στην επικοινωνία: Διατηρήστε στενή επαφή με τον εργαζόμενο και άλλους εμπλεκομένους καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας επιστροφής στην εργασία. Ανάλογα με την κατάσταση και την εταιρεία, στη διαδικασία αυτή μπορεί να εμπλέκεται ο εργοδότης, ο σύμβουλος σε θέματα ΕΑΥ, ο ασφαλιστικός φορέας και οποιοιδήποτε φορείς παροχής υπηρεσιών ιατρικής ή επαγγελματικής αποκατάστασης (λαμβάνοντας υπόψη το ιατρικό απόρρητο). 
  • Σκεφτείτε πρακτικά μέτρα για τη στήριξη της επιστροφής του εργαζομένου: Συζητήστε για τις ανάγκες του εργαζόμενου προτού επιστρέψει. Στον βαθμό που είναι εφικτό, καταλήξτε σε ένα σχέδιο από κοινού για το πώς μπορούν να προσαρμοστούν οι συνθήκες εργασίας ώστε να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες. Οι αλλαγές στον χώρο εργασίας περιλαμβάνουν προσαρμογές της θέσης εργασίας, πιο ευέλικτα ωράρια εργασίας, π.χ. για ιατρικές θεραπείες ή ιατρικές επισκέψεις ή μείωση των εργασιακών στόχων.   
  • Προαγωγή της βιωσιμότητας: Από τη στιγμή που ένας τραυματισμένος ή ασθενής εργαζόμενος επιστρέψει στην εργασία, φροντίστε να παρακολουθείτε την πρόοδό του μαζί με αυτόν σε τακτική βάση. Ενθαρρύνετέ τον να συζητάτε τις επιπτώσεις των αλλαγών στον χώρο εργασίας, καθώς και κάθε περαιτέρω υποστήριξη που μπορεί να χρειαστεί. Θα πρέπει επίσης να του υπενθυμίζετε να σας κρατά ενήμερους σε περίπτωση που αλλάξει η κατάσταση της υγείας του, έτσι ώστε να μπορέσετε να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα.

Παραδείγματα καλών πρακτικών