Γιατί είναι σημαντικό το θέμα της επιστροφής στην εργασία?

Employer

4: Επιστροφή στην εργασία

Γιατί είναι σημαντικό το θέμα της επιστροφής στην εργασία?

Νομικές υποχρεώσεις

Λόγω της γήρανσης του εργατικού δυναμικού, η επιστροφή στην εργασία αποτελεί ένα όλο και πιο σημαντικό ζήτημα, διότι τα μακροχρόνια προβλήματα υγείας και οι αναπηρίες εμφανίζονται πιο συχνά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Οι εργοδότες θα επωφεληθούν στηρίζοντας τους ανθρώπους να επιστρέψουν στην εργασία τους όσο πιο σύντομα κρίνεται σκόπιμο έπειτα από έναν τραυματισμό ή ασθένεια και βοηθώντας τους εργαζόμενους με χρόνιες παθήσεις υγείας να παραμείνουν στην εργασία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να συνεπάγεται την προσαρμογή του χώρου εργασίας σε προσωρινή ή μακροπρόθεσμη βάση ή την εκ νέου κατάρτιση για άλλες εργασίες.

Η θέσπιση μέτρων για την αντιμετώπιση των αναγκών των ατόμων με ειδικές ανάγκες στον εργασιακό χώρο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω ειδικών αναγκών. Οι εργοδότες έχουν νομική υποχρέωση [(Ο περί Ίσης Μεταχείρισης στην Απασχόληση και την Εργασία Νόμος του 2004 (N. 58(I)/2004) και (Οι περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμοι του 1996-2015)] να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους ισότιμα σε θέματα εργασίας και απασχόλησης, καθώς και να προσαρμόζουν τον χώρο εργασίας ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες, παραδείγματος χάριν με τη διαμόρφωση του χώρου ή με προσαρμογή του εξοπλισμού, του ρυθμού εργασίας, της κατανομής καθηκόντων ή της παροχής μέσων κατάρτισης ή πλαισίωσης.

Οφέλη της προαγωγής της επιστροφής στην εργασία

Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της απουσίας λόγω ασθένειας, τόσο περισσότερα εμπόδια αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν στην εργασία και τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα επιτυχούς και βιώσιμης επανένταξης.

Η εξασφάλιση της ομαλής επιστροφής στην εργασία επιφέρει διάφορα οφέλη για τους χώρους εργασίας:

  • διατήρηση των δεξιοτήτων και των γνώσεων των ασθενών / τραυματισμένων εργαζομένων·
  • η απώλεια παραγωγικότητας διατηρείται στο ελάχιστο·
  • μείωση των εξόδων πρόσληψης και κατάρτισης των νέων εργαζομένων· και
  • διατήρηση του ηθικού στον χώρο εργασίας.

Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η επιτυχής επιστροφή στην εργασία; (επόμενη ενότητα)