Sanasto
- Terveyden edistäminen työpaikalla
Työterveyttä edistävä-toiminta tarkoittaa työnantajien, työntekijöiden ja yhteiskunnan yhteistä tavoitetta parantaa työssäkäyvien ihmisten terveyttä ja hyvinvointia. Tarvittavia toimenpiteitä ovat (1) työyhteisön ja -ympäristön parantaminen, (2) aktiivisen osallistumisen edistäminen ja (3) henkilökohtaiseen kehittymiseen kannustaminen. (Lähde)
- Toiminnallinen ikäToiminnallinen ikä tarkoittaa henkilön toimintakykyä ja kuntoa verrattuna samanikäisiin ja saman sukupuolen edustajiin. tarkoittaa henkilön toimintakykyä ja kuntoa verrattuna samanikäisiin ja saman sukupuolen edustajiin.
- Tuki-ja liikuntaelinsairaudet
Työperäiset tuki- ja liikuntaelinsairaudet tarkoittavat lihaksiin, jänteisiin, sidekudoksiin, rustoihin, verenkiertoon, hermostoon tai muihin pehmytkudoksiin ja niveliin liittyviä vaivoja. Työperäiset tuki- ja liikuntaelinsairaudet liittyvät toistuvaan ja kuormittavaan työhön. Vaivat vaihtelevat epämukavuudesta ja pienistä kolotuksista vakavampiin sairauksiin, jotka voivat johtaa pysyvään työkyvyttömyyteen. (Lähde)
- Työkyky
Työkykyä voidaan kuvata yksilön voimavarojen sekä työhön liittyvien tekijöiden väliseksi tasapainoksi. Työkykyyn vaikuttaa myös työpaikan ulkopuolinen toimintaympäristö. Yksikön voimavaroihin sisältyvät (1) terveys ja toimintakyky, (2) osaaminen ja taidot sekä (3) arvot, asenteet ja motivaatio. Työhön liittyviä tekijöitä ovat työn sisältö, työympäristö, työyhteisö ja johtaminen. (Lähde)
- Työllistettävyys
Työllistettävyydellä tarkoitetaan ominaisuuksia tai tekijöitä, jotka mahdollistavat työn vastaanottamisen, siinä pysymisen ja uralla etenemisen.
- Työn jakaminen
Tällaisessa työsuhteessa työnantaja palkkaa vähintään kaksi työntekijää yhteen kokoaikaiseen työhön. Kyseessä on osa-aikatyö, jolla varmistetaan, että jaetulle työlle on aina tekijä. (Lähde)
- Työperäinen stressi
Työstressiä koetaan, kun työn vaatimukset on työntekijöiden mielestä ylimitoitettu heidän fyysisiin ja henkisiin valmiuksiinsa nähden. (Lähde)
- Työterveysriski