Tiesitkö...?

Eläkkeelle jääneestä japanilaisopettajasta Katsusuke Yanagisawasta tuli 71-vuotiaana vanhin koskaan Mt. Everestille noussut kiipeilijä.

Vuoteen 2060 mennessä EU:n väestöryhmistä nopeimmin kasvaa yli 80-vuotiaiden osuus

Sveitsi on ensimmäisellä sijalla Global AgeWatch Indexissä, joka kuvaa ikäihmisten sosiaalista ja taloudellista hyvinvointia. Seuraavilla sijoilla ovat Norja, Ruotsi, Saksa ja Kanada.

Pablo Casals, joka tunnetaan maailman parhaana sellonsoittajana, harjoitteli soittamista neljä–viisi tuntia päivässä vielä 90-vuotiaana. Kun häneltä kysyttiin, miksi hän jatkoi niin ahkeraa harjoittelua vielä siinä iässä, hän vastasi: "Koska tunnen edistyväni."

Korkein elinajanodote Euroopassa on tällä hetkellä Espanjassa (83,2 vuotta), Italiassa (82,9 vuotta) ja Kyproksessa (82,5 vuotta). Ihmiset elävät terveinä pisimpään todennäköisesti Maltalla (naiset 72,7 vuotta, miehet 71,6 vuotta).

Kaksi ihmistä maailmassa juhlii 60-vuotissyntymäpäiväänsä joka minuutti.

Nuoremmat työntekijät ovat alttiimpia tapaturmille, mutta vanhemmille työntekijöille saattaa sattua vakavampia loukkaantumisia ja kuolemaan johtavia tapaturmia.

Yli 60-vuotiaita oli vuonna 2000 maailmassa 605 miljoonaa, ja määrän odotetaan kasvavan vuoteen 2050 mennessä jo 2 miljardiin, mikä on lähes koko Kiinan, Yhdysvaltojen, Venäjän ja Japanin yhteenlaskettu väestömäärä.

Istuminen vähintään viisi tuntia päivässä voi olla yhtä haitallista terveydelle kuin yhden tupakka-askin polttaminen päivässä.

Vuonna 2014 EU-maissa 55–64-vuotiaiden työllisyysprosentti oli korkein Ruotsissa (74,0 %), Saksassa (65,5 %) ja Virossa (64,0 %).

Michelangelo laati Roomassa sijaitsevan Santa Maria degli Angelin kirkon arkkitehtisuunnitelmat 88 vuoden iässä.

Norman Lloyd on 100-vuotias Hollywood-näyttelijä, jonka uusin elokuva julkaistiin vuonna 2015. Hän on työskennellyt elokuva-alalla yli 80 vuotta.

Euroopan työikäisen väestön odotetaan kutistuvan seuraavien 50 vuoden kuluessa lähes 42 miljoonalla henkilöllä (mikä vastaa lähes Espanjan koko väestöä).

Euroopassa yli 65-vuotiaiden osuus väestöstä on suurin Italiassa (21,4 % vuonna 2014), Saksassa (20,8 %) ja Kreikassa (20,5 %). Italiassa väestö ikääntyy myös nopeimmin koko EU:n alueella.

Syövän sairastaneesta Barbara Hillarysta tuli 75-vuotiaana yksi maailman vanhimmista Pohjoisnavan saavuttaneista ihmisistä, ensimmäisenä mustana naisena kautta aikain.

Euroopassa yli 55-vuotiaille työntekijöille eniten ongelmia aiheuttavat koulutukseen pääsyn esteet, nuorempien kollegoiden tekemät negatiiviset yleistykset ja asteittaisen eläkkeelle siirtymisen hankaluus.

Vuonna 2014 Euroopan väestöstä 5,1 % oli vähintään 80-vuotiaita, ja vuoteen 2080 mennessä heidän osuutensa kasvaa 12,3 %:iin.

104-vuotias Stanislaw Kowalski on vanhin urheilija, joka kilpailee 100 metrin juoksussa. Hän juoksi 100 metriä 32,79 sekunnissa Puolassa järjestetyssä kilpailussa vuonna 2014.

Lähes viidesosa yli 50-vuotiaista työntekijöistä uskoo, etteivät he pysty tekemään samaa työtä enää 60-vuotiaina.

Euroopassa jokaista yli 65-vuotiasta kohti on tällä hetkellä neljä työikäistä ihmistä. Vuonna 2060 heitä on enää kaksi.

Maailman vanhin tohtorin arvonimen saanut henkilö on 102-vuotias saksalaisnainen.

Yli 60 % yli 50-vuotiaista tuntee olevansa yhtä hyvässä kunnossa kuin ennenkin.

Jokainen koulutukseen käytetty lisävuosi pienentää dementiariskiä 11 %.

Kuuluisa runoilija ja kirjailija Goethe työskenteli koko ikänsä. Hän sai kuuluisan Faust-teoksensa valmiiksi 82 vuoden iässä ja menehtyi pian sen jälkeen.

Kognitiiviset kyvyt, kuten äly, tietämys, kielitaito ja monimutkaisten ongelmien ratkaisukyky todennäköisesti kasvavat 60 vuoden ikään asti.

Maailman vanhin maratoonari Fauja Singh juoksi viimeisen maratoninsa 101 vuoden iässä. Maailman vanhin naismaratoonari on 92-vuotias, ja hän juoksi maratonin viimeksi kesäkuussa 2015.

Diabeteksen ja niveltulehduksen kanssa kamppaileva Ray Kroc aloitti McDonald's-brändin rakentamisen 52-vuotiaana. Kroc osallistui McDonald'sin toimintaan vuoteen 1984 asti, jolloin hän kuoli 82 vuoden iässä.

Biologinen ikääntyminen on vain löyhästi sidoksissa ihmisen ikävuosiin. Joidenkin 80-vuotiaiden fyysiset ja henkiset kyvyt ovat samaa tasoa kuin monilla 20-vuotiailla.

Portugalin Lissabonissa järjestetään graffitityöryhmiä 65 vuotta täyttäneille kansalaisille.

Vanhin työskentelevä yleislääkäri oli 100-vuotias. Kauromal M. Chandiramani (Intia, syntynyt 9.5.1899) piti yleislääkärin vastaanottoa Bombayssa 75 vuoden ajan.

Geeniperimä voi vaikuttaa ikääntyvien ihmisten terveydentilan vaihteluun, mutta eniten merkitystä on fyysisellä ja sosiaalisella ympäristöllä sekä sen vaikutuksilla toimintamahdollisuuksiin ja terveyskäyttäytymiseen (ruokavalioon, fyysiseen aktiivisuuteen, tupakointiin ja alkoholin käyttöön).

Arthur Rubinstein järjesti yhden suurimmista resitaaleistaan Carnegie Hallissa 89-vuotiaana.