Μεταφορά γνώσεων, κατάρτιση και δια βίου μάθηση

HR Manager

2: Υγιείς χώροι εργασίας για όλες τις ηλικίες

Μεταφορά γνώσεων, κατάρτιση και δια βίου μάθηση

Η δια βίου μάθηση αφορά όλες τις μαθησιακές δραστηριότητες στη ζωή ενός ατόμου, οι οποίες έχουν ως στόχο τη βελτίωση των δεξιοτήτων, των γνώσεων και των ικανοτήτων του. Είναι μια ευρεία έννοια που περιλαμβάνει την εκπαίδευση ενός ατόμου που είναι ευέλικτη, διαφοροποιημένη και παρέχεται σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους σε όλη τη ζωή του. Η δια βίου μάθηση περιλαμβάνει όλο το φάσμα της τυπικής, μη τυπικής και άτυπης μάθησης. (Πηγή)

, κατάρτιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων

Σήμερα, οι οργανισμοί βιώνουν ραγδαίες αλλαγές στις διαδικασίες και τις πρακτικές εργασίας και, προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτές, είναι σημαντικό οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι να αναγνωρίσουν την αξία της δια βίου κατάρτισης και να την εντάξουν στις καθημερινές πρακτικές εργασίας τους. 

Η δια βίου μάθηση αφορά όλες τις μαθησιακές δραστηριότητες στη ζωή ενός ατόμου, οι οποίες έχουν ως στόχο τη βελτίωση των δεξιοτήτων, των γνώσεων και των ικανοτήτων του. Είναι μια ευρεία έννοια που περιλαμβάνει την εκπαίδευση ενός ατόμου που είναι ευέλικτη, διαφοροποιημένη και παρέχεται σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους σε όλη τη ζωή του. Η δια βίου μάθηση περιλαμβάνει όλο το φάσμα της τυπικής, μη τυπικής και άτυπης μάθησης. (Πηγή)

είναι η παροχή ή η αξιοποίηση τόσο επίσημων όσο και ανεπίσημων ευκαιριών μάθησης στο σύνολο της διάρκειας ζωής των ανθρώπων, προκειμένου να προωθηθεί η συνεχής ανάπτυξη και βελτίωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων που απαιτούνται για την απασχόληση και την προσωπική ολοκλήρωση. 

Στο πλαίσιο της διαχείρισης της ηλικίας, καλή πρακτική στις πολιτικές κατάρτισης σημαίνει: 

  • ανάλυση των αναγκών σε δεξιότητες του οργανισμού, σε συνδυασμό με τις διαθέσιμες δεξιότητες και τα προσόντα και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων για σκοπούς προγραμματισμού·
  • σύνδεση της κατάρτισης με την εξέλιξη της σταδιοδρομίας και την επαγγελματική εξέλιξη·
  • διασφάλιση της παροχής ευκαιριών για μάθηση και εξέλιξη στο σύνολο του επαγγελματικού βίου και σε όλες τις ηλικίες·
  • κατάργηση των ορίων ηλικίας για τις ευκαιρίες κατάρτισης στο εσωτερικό του οργανισμού·
  • οργάνωση της εργασίας, έτσι ώστε να ενθαρρύνει τη μάθηση και την εξέλιξη·
  • διατήρηση της ικανότητας μάθησης και της θετικής στάσης προς τη μάθηση με την προώθηση της επαγγελματικής εξέλιξης και της προσφοράς ευκαιριών κατάρτισης στο σύνολο του επαγγελματικού βίου· και
  • προσαρμογή των μεθόδων και προσεγγίσεων κατάρτισης στα ειδικά χαρακτηριστικά της μάθησης και τα κίνητρα των διαφόρων ηλικιακών ομάδων. 

Οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας διαθέτουν συχνά εμπειρία, τεχνογνωσία και δεξιότητες που είναι δύσκολο να αποκτηθούν και που αποτελούν σημαντικό στοιχείο του ανθρώπινου δυναμικού ενός οργανισμού. Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας χαρακτηρίζονται συχνά από το γεγονός ότι έχουν ελλιπείς και ξεπερασμένες δεξιότητες. Οι τίτλοι σπουδών των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας πιθανόν να είναι παρωχημένοι, διότι έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που πραγματοποίησαν τις σπουδές τους. Ως εκ τούτου, καθίσταται πιο σημαντική η προσαρμογή και η εξέλιξη των δεξιοτήτων τους, ώστε να μην απαξιωθούν οι δεξιότητές τους και να διατηρήσουν την απασχολησιμότητά τους.

Ορισμένες συμβουλές που θα πρέπει να έχετε κατά νου κατά την οργάνωση της κατάρτισης εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας είναι οι εξής: 

  • Προσδιορίστε τις ελλείψεις στις δεξιότητες και τις ικανότητες των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας και εντοπίστε τις ανάγκες (προσαρμοσμένης) κατάρτισης, ιδίως σε περίπτωση αλλαγών στον τρόπο εργασίας και εισαγωγής νέων τεχνολογιών. 
  • Ζητήστε τη συμμετοχή των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας στην οργάνωση της επιμόρφωσής τους, ώστε να εξασφαλίσετε ότι ικανοποιεί τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους και να ενισχύσετε το επίπεδο δέσμευσής τους. Αυτό θα εξασφαλίσει επίσης ότι η επιμόρφωση βασίζεται στις προηγούμενες γνώσεις τους και είναι συνδεδεμένη με την εκάστοτε θέση εργασίας. 
  • Προσφέρετε επιλογές ώστε οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας να μπορούν να παρακολουθούν το πρόγραμμα κατάρτισης κατά τον ελεύθερο χρόνο τους, παρακολουθώντας μαθήματα ή μέσω διαδικτύου από το γραφείο τους.  
  • Αφήστε τους το περιθώριο να επιλέξουν τον δικό τους ρυθμό μάθησης και να χρησιμοποιήσουν διάφορα μέσα. 
  • Παρέχετε ένα μαθησιακό περιβάλλον που να είναι προσαρμοσμένο στη μαθησιακή διαδικασία του ακροατηρίου. Για τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας, αυτό μπορεί να είναι ένα απρόσκοπτο περιβάλλον μάθησης και μια προσέγγιση που ανταποκρίνεται στα πραγματικά εργασιακά τους καθήκοντα.  
  • Φροντίστε να υπάρχει επαρκής φωτισμός, καλή ακουστική και ένα ήρεμο περιβάλλον.

Μεταφορά γνώσεων

Η μεταφορά γνώσεων μεταξύ των γενεών και οι μέθοδοι διατήρησης και διαχείρισης των γνώσεων αυτών αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία. Επιπλέον, η συμμετοχή των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας σε προγράμματα καθοδήγησης κατά τη διάρκεια των οποίων θα μπορούν να μεταφέρουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους σε έναν νεότερο συνάδελφο, θα τους δώσει την αίσθηση ότι οι άλλοι αναγνωρίζουν την αξία τους και θα τους παρέχει περισσότερα κίνητρα στην εργασία τους.   

Ορισμένα παραδείγματα προγραμμάτων μεταφοράς γνώσεων είναι τα εξής: 

  • Προγράμματα καθοδήγησης: μπορεί να αποτελέσουν έναν αποτελεσματικό τρόπο να προωθηθεί η μεταφορά γνώσεων μεταξύ των γενεών και οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας να στηρίξουν και να βοηθήσουν τους εκπαιδευόμενους και τους νέους εργαζόμενους να εξελιχθούν. 
  • Μεταφορά γνώσεων σε νεοπροσληφθέντες: Η πρόσληψη ενός νέου εργαζομένου έξι μήνες πριν από τη συνταξιοδότηση κάποιου μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να παρέχει τον χρόνο για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του και τη μεταφορά πολύτιμων δεξιοτήτων και γνώσεων. Οι συνταξιοδοτούμενοι εργαζόμενοι μπορούν να λειτουργήσουν ως προϊστάμενοι και σύμβουλοι των ατόμων που αναλαμβάνουν μια νέα θέση.