Γιατί η γήρανση του εργατικού δυναμικού έχει σημασία για τους εργοδότες;

Employer

1: Γήρανση και εργασία

Γιατί η γήρανση του εργατικού δυναμικού έχει σημασία για τους εργοδότες;

Γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη

Ο πληθυσμός σε όλη την ΕΕ γηράσκει κατά τις τελευταίες δεκαετίες, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και να ενταθεί. Το παρακάτω γράφημα δείχνει ότι η μέση ηλικία έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τις τελευταίες δεκαετίες και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται.  

Η ηλικία που χωρίζει έναν πληθυσμό σε δύο αριθμητικά ίσες ομάδες: η μία περιλαμβάνει τα άτομα μικρότερης ηλικίας και η άλλη τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. (Πηγή)

: μέσος όρος ΕΕ μεταξύ των ετών 1960 και 2060

Η γήρανση του πληθυσμού είναι αλληλένδετη με τη γήρανση του εργατικού δυναμικού. Λιγότεροι νέοι εισέρχονται στην αγορά εργασίας, ενώ το ποσοστό των ηλικιωμένων (ηλικίας 55-64 ετών) στο εργατικό δυναμικό αυξάνεται.

Ηλικιακή σύνθεση εργατικού δυναμικού (1990-2060)

Βασικές προκλήσεις

Οι δημογραφικές αλλαγές που περιγράφονται πιο πάνω θέτουν σημαντικές προκλήσεις στους οργανισμούς, όπως οι εξής: 

  • προσέλκυση νέων εργαζομένων από μια συρρικνούμενη αγορά εργασίας
  • διατήρηση του αυξανόμενου ποσοστού έμπειρων εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας
  • προσαρμογή των θέσεων εργασίας για την εξασφάλιση παραγωγικότητας και
  • διατήρηση και αναβάθμιση της συνολικής βάσης γνώσεων και δεξιοτήτων

Οφέλη της ηλικιακής ποικιλομορφίας του εργατικού δυναμικού

Εκτός από τις προκλήσεις, η ηλικιακή ποικιλομορφία του εργατικού δυναμικού συνεπάγεται επίσης πολλά οφέλη στον χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των πιο κάτω:

  • το ηλικιακά ποικιλόμορφο εργατικό δυναμικό βοηθά τους οργανισμούς να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις μιας εξίσου ποικιλόμορφης πελατειακής βάσης και στις διαφοροποιημένες ανάγκες των πελατών· 
  • οι εργαζόμενοι διαφορετικών ηλικιών και φύλων συνεισφέρουν με διαφορετικές αντιλήψεις και ταλέντα·
  • η διαφορετικότητα προάγει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, διευκολύνει την επίλυση προβλημάτων και παρέχει μεγαλύτερες ευκαιρίες για την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των γενεών· 
  • οι οργανισμοί με ηλικιακά ποικιλόμορφο εργατικό δυναμικό μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες καθώς εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων τους· και
  • το ηλικιακά ποικιλόμορφο εργατικό δυναμικό βελτιώνει τη συνολική οργανωτική απόδοση, γεγονός το οποίο εξασφαλίζει μεγαλύτερη ικανότητα στη διεκπεραίωση ποικίλων ρόλων και καθηκόντων.

Διαχείριση ατόμων που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές στον χώρο εργασίας

Περισσότερο από ποτέ άλλοτε, στους χώρους εργασίας απασχολούνται εργαζόμενοι από διαφορετικές γενιές με τις δικές τους εμπειρίες, αντιλήψεις, αξίες και ιδέες και με διαφορετικές ανάγκες και προσδοκίες. Σύμφωνα με τους ερευνητές σε θέματα ανθρώπινης συμπεριφοράς, οι ομάδες ανθρώπων μιας συγκεκριμένης ηλικίας αναπτύσσουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά που βασίζονται στις κοινές εμπειρίες τους. 

Η επίγνωση των διαφορών μεταξύ των γενεών και η καλύτερη κατανόηση της γήρανσης του πληθυσμού και των αλλαγών που συνεπάγεται, θα βοηθήσει τα διοικητικά στελέχη να κάνουν τη βέλτιστη δυνατή χρήση των ισχυρών σημείων και του δυναμικού όλων των γενεών. Επιπλέον, είναι εξίσου σημαντικό τα διοικητικά στελέχη να επιδεικνύουν σεβασμό, αναγνώριση και εκτίμηση προς όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Προκειμένου να αξιοποιηθούν τα οφέλη ενός ηλικιακά ποικιλόμορφου εργατικού δυναμικού, οι οργανισμοί θα πρέπει να υιοθετήσουν μια ενεργητική προσέγγιση απέναντι στη διαχείριση της ηλικίας, η οποία μπορεί επίσης να συνεπάγεται αλλαγή στις στρατηγικές ανθρώπινων πόρων. Οι οργανισμοί που δεν εκτιμούν τις επιπτώσεις της γήρανσης του εργατικού δυναμικού και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις, μπορεί να θέτουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους σε κίνδυνο.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τη διαχείριση των ποικιλόμορφων ηλικιακά  χώρων εργασίας (θέμα 2)

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη γήρανση; (επόμενη ενότητα)