Знаехте ли, че...?

Почти 1 на всеки 5 работници на възраст над 50 години не вярва, че ще е в състояние да върши същата работа, когато стане на 60 години.

Понастоящем, на всеки на възраст над 65 години се падат четири души в трудоспособна възраст. През 2060 г. те ще бъдат само двама.

102-годишна германка е най-възрастният човек в света, завършил докторантура.

Над 60% от хората на възраст над 50 years се чувстват в същата добра форма, както винаги преди.

С всяка допълнителна година образование рискът от деменция спада с 11%.

Знаменитият поет и писател Гьоте е работил през целия си живот. Той е завършил прочутата си творба „Фауст” на възраст 82 години и почива на същата възраст.

Когнитивните умения като интелигентност, знания, език и умения за комплексно решаване на проблеми вероятно нарастват до 60 годишна възраст.

Фавя Синг е най-възрастният бегач в маратона, пробягал последния си маратон на възраст 101 години. Най-възрастната бегачка в маратон е 92 годишна и е завършила последния си маратон през юни 2015 г.

На възраст 52 години, въпреки битката си с диабет и артрит, Рей Крок тръгва да създава марката Макдоналдс. Той продължава да участва в дейностите на Макдоналдс до своята смърт през 1984 г. на 82-годишна възраст.

Биологичното стареене е слабо свързано с възрастта на лицето в години. Някои 80- годишни хора са с физически и умствени способности, подобни на много 20- годишни.

В Лисабон, Португалия се организират работилници за рисуване на графити, предназначени за възрастни граждани над 65 години.

Най-възрастният общо практикуващ лекар е бил на 100 години. Д-р Кавромал М. Чандирамани (от Индия, роден на 9 май 1899 г.) е работил като общо практикуващ лекар в Бомбай в продължение на 75 години.

Въпреки че повечето разлики в здравословното състояние на по-възрастните хора отразяват тяхната генетична наследственост, повечето се дължат на тяхната материална и социална среда и нейното влияние върху техните възможности и здравословно поведение (хранене, физическа активност, пушене, консумация на алкохол).

На 89-годишна възраст Артур Рубинщайн е изнесъл един от най-големите си концерти в Карнеги Хол.

Катсуке Янагишава, пенсиониран японски учител, става най-възрастният човек, покорил Еверест на възраст 71 години.

Към 2060 г. най-бързо нарастващата група от населението на ЕС ще бъде тази на хората на възраст над 80 години.

Швейцария е на първо място в Глобалния индекс за наблюдение на възрастта, измерващ социалното и икономическо благосъстояние на по-възрастните хора, следвана от Норвегия, Швеция, Германия и Канада.

Известният като най-велик челист в света Пабло Казалс се упражнява по 4-5 часа на ден на своя инструмент, дори след като навършва 90 години. Когато го питат защо прави това на тази възраст, той отговаря: „Защото смятам, че имам известен напредък”.

Сега, очакваната продължителност на живота при раждане е най-висока в Испания (83.2 години), Италия (82.9 години) и Кипър (82.5 години). Хората в Малта могат да очакват да прекарат по-голямата част от живота си в добро здраве (72.7 години за жените и 71.6 години за мъжете).

Всяка минута двама души в света честват своя 60-ти рожден ден.

Вероятността за злополуки е по-голяма при по-младите работници, но при по-възрастните нараняванията могат да са по-сериозни и при тях може да има и повече злополуки със смъртен изход.

В световен мащаб броят на хората на 60 години и повече е бил 605 милиона през 2000 г. и се очаква да се увеличи до 2 милиарда към 2050 г. Това е почти равно на цялото население на Китай, САЩ, Русия и Япония взети заедно.

Седналото положение по пет или повече часа на ден може да бъде толкова вредно за Вашето здраве, колкото пушенето по един пакет цигари на ден.

През 2014 г. най-висока заетост на хората на възраст от 55 до 64 години в ЕС се наблюдава в Швеция (74.0%), следвана от Германия (65.5%) и Естония (64.0%).

Микеланджело е създал архитектурните планове на църквата Санта Мария дел Анджели в Рим на 88 години.

Норма Лойд е холивудски филмов актьор на 100 години и неговият последен филм излиза през 2015 г . Той работи във филмовата сфера повече от 80 години.

През следващите 50 години европейското население в работоспособна възраст се очаква да намалее с близо 42 милиона (което се равнява на почти цялото население на Испания).

Относителният дял на хората над 65 години в Европа е най-висок в Италия (21.4% през 2014 г.), следвана от Германия (20.8%) и Гърция (20.5 %). Нещо повече, Италия е страната с най-бързо застаряващо население в ЕС.

На възраст 75 години Барбара Хилъри, преживяла раково заболяване, е сред най-възрастните хора, достигнали Северния полюс и първата цветнокожа жена, направила това.

Най-трудното нещо, с което работещите над 55 години в Европа трябва да се справят е изключването от обучение, негативните стереотипи сред техните по-млади колеги и липсата на възможности за постепенно пенсиониране.

През 2080, 12.3% от общото население на ЕС ще бъде на и над 80 години в сравнение с 5.1% през 2014 г.

Станислав Ковалски е най-възрастният (на 104 години) атлет, участвал в състезание по бягане на 100 м. По време на състезание по бягане в Полша през 2014 г. той пробягва 100 м. за 32.79 секунди.