Waarom is het belangrijk om aandacht te schenken aan re-integratie op het werk?

Employer

4: Weer aan het werk

Waarom is het belangrijk om aandacht te schenken aan re-integratie op het werk?

Wettelijke verplichtingen

In de context van de vergrijzing van de beroepsbevolking wordt opnieuw aan het werk gaan een steeds belangrijker thema. Langdurige gezondheidsproblemen en handicaps komen met het ouder worden immers vaker voor. Werkgevers hebben er baat bij om mensen na een letsel of ziekte te ondersteunen zodat ze zo snel mogelijk weer aan de slag kunnen en om werknemers met een chronische aandoening te helpen om aan de slag te blijven. In sommige gevallen moet de werkplek daartoe tijdelijk of blijvend worden aangepast of moeten werknemers omgeschoold worden zodat ze andere taken kunnen uitvoeren.

Het voorzien van maatregelen om tegemoet te komen aan de behoeften van personen met een handicap op het werk speelt een belangrijke rol in de bestrijding van discriminatie op grond van handicap. Werkgevers zijn wettelijk verplicht om mensen gelijk te behandelen op het gebied van tewerkstelling en beroep en om de werkplek aan te passen aan de handicap, bijvoorbeeld door aanpassingen aan de gebouwen en de uitrusting, de werktijden of de taakverdeling of door opleidingen of integratiehulpmiddelen aan te bieden.

In Belgie wordt de re-integratie op het werk vormgegeven door twee wetten: de Arbeidsongevallenwet van 10 april 1971 en de wet van 13 juli 2006 houdende diverse bepalingen inzake beroepsziekten en arbeidsongevallen en inzake beroepsherinschakeling. Bovendien legt de Welzijnswet van 4 augustus 1996 algemene verplichtingen op aan de werkgever en de preventieadviseur (of waar toepasselijk, aan de arbeidsgeneesheer) bij de terugkeer van een werknemer na een periode van

Een werknemer die arbeidsongeschikt is, kampt met lichamelijke of geestelijke beperkingen die de uitvoering van zijn werk in de weg staan. Onder arbeidsongeschikte werknemers vallen ook mensen met een chronische, langdurige of voortschrijdende aandoening.  (Bron)

. De arbeidsgeneesheer heeft een bijzonder cruciale rol in dit proces. Voor meer informatie, zie module over professionele VGW-medewerkers.

De voordelen van stimulansen om opnieuw aan het werk te gaan

Hoe langer een werknemer afwezig blijft vanwege ziekte, hoe moeilijker het wordt om weer aan het werk te gaan, en hoe lager de kans op een geslaagde en duurzame re-integratie.

Een vlotte terugkeer naar het werk verzekeren, biedt meerdere voordelen:

  • de vaardigheden en kennis van de zieke/gewonde werknemer blijven behouden;
  • het verlies van productiviteit wordt tot een minimum beperkt;
  • de kosten voor het aanwerven en opleiden van nieuwe werknemers worden beperkt;
  • de moraal op de werkplek wordt hoog gehouden.

Hoe kan u een geslaagde re-integratie verzekeren? (volgend onderdeel)