Een doeltreffend re-integratiebeleid

HR Manager

4: Weer aan het werk

Een doeltreffend re-integratiebeleid

Een doeltreffend re-integratiebeleid omvat de volgende elementen:  

  • Monitoring van het ziekteverzuim en de bijbehorende processen: het is belangrijk om het ziekteverzuim op te volgen om na te gaan waar maatregelen moeten worden getroffen. Door duidelijke doelstellingen vast te stellen voor het re-integratieproces (bv. herziene streefdoelen, verlaging van de kosten voor uitkeringen enz.) kan worden nagegaan welke processen werken en waar er ruimte is voor verbetering. 
  • Een ondersteunende werkomgeving stimuleren: de re-integratie op het werk moet op een open en begripvolle manier kunnen worden besproken. Door open met werknemers te communiceren, kunnen zij worden aangespoord om gezondheidsproblemen snel te melden, wat de kans op een geslaagde afloop aanzienlijk verhoogt. De redenen voor eventuele aanpassingen van de werkplek voor werknemers die weer aan het werk gaan, moeten worden meegedeeld aan hun collega's (zonder de vertrouwelijkheid te schenden). 
  • Herhaling voorkomen: schakel een bedrijfsgeneeskundige dienst in om de onderliggende oorzaken van terugkerende ziekten of letsels te achterhalen en remediërende maatregelen te treffen. 
  • Een consequente communicatie verzekeren: houd tijdens het volledige re-integratieproces nauw contact met de werknemer en met andere betrokkenen. Naargelang van de situatie en het bedrijf kunnen de werkgever, de preventieadviseur, de zorgverzekeraar en eventuele dienstverleners op het gebied van medische of Arbeidsrevalidatie (of beroepsrevalidatie) is erop gericht mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking of handicap te helpen om de hindernissen te overwinnen die hen belemmeren om werk of een andere nuttige bezigheid te vinden, te behouden of te hervatten. hierbij worden betrokken (met inachtneming van het medisch beroepsgeheim). 
  • Praktische maatregelen overwegen om de terugkerende werknemer te ondersteunen: bespreek de behoeften van de werknemer voor hij of zij weer aan het werk gaat. Werk in de mate van het mogelijke samen een plan uit om de arbeidsomstandigheden aan die behoeften aan te passen. Voorbeelden van aanpassingen van de werkplek zijn aanpassingen van de werkpost, flexibelere werkregelingen, bijvoorbeeld zodat de werknemer zijn behandeling kan volgen of naar zijn doktersafspraak kan gaan, of soepelere werkdoelen. 
  • Kiezen voor een duurzame oplossing: kijk zodra de arbeidsongeschikte of zieke werknemer weer aan het werk is gegaan regelmatig hoe het met hem gaat. Moedig hem aan om de gevolgen van de aanpassingen van de werkplek te bespreken en het te laten weten als hij eventueel bijkomende ondersteuning nodig heeft. De werknemer dient er ook aan te worden herinnerd dat hij u op te hoogte moet houden van eventuele veranderingen in zijn gezondheidstoestand, zodat deze kunnen worden aangepakt.

Voorbeelden van goede praktijken