Bune practici

O mică organizaţie activă în domeniul asistenţei sociale, care oferă servicii de ajutorare pentru tinerii cu probleme, a aflat că lucrătorii săi de peste 50 de ani erau în mod frecvent absenţi sau plecaţi în concedii medicale pe termen lung. Într-o încercare de a reţine aceşti lucrători experimentaţi, un proiect pilot a fost stabilit cu scopul de a reproiecta rolurile acestor lucrători folosind o abordare participativă.

O mare companie minieră a identificat un procent în creştere de absenţe pe motiv de boală şi probleme musculo-scheletice în rândul lucrătorilor săi. Compania a iniţiat un program pentru a reduce absenţele pe motiv de boală şi incidenţa problemelor musculo musculo-scheletice prin prevenire. De asemenea, programul a avut scopul de a îmbunătăţi sănătatea lucrătorilor prin conştientizare şi activităţi de promovare a sănătăţii.

O mică organizaţie care oferă servicii de îngrijire pentru familii are o forţă de muncă alcătuită exclusiv din femei care sufereau, într-un grad foarte mare, de stres şi epuizare din cauza solicitărilor emoţionale semnificative de la locul de muncă. Organizaţia trebuia să găsească o modalitate de a îmbunătăţii condiţiile de lucru pentru a reduce rotaţia personalului.

O companie de servicii aeroportuare are 500 de angajaţi, mai mult din jumătate dintre ei lucrând în schimburi. În ultimii ani compania a identificat o problemă din ce în ce mai acută în ceea ce priveşte absenţa pe motiv de boală şi dizabilităţi ocupaţionale. Compania a iniţiat un program pentru a îmbunătăţii starea generală de sănătate a lucrătorilor şi echilibrul între viaţa personală şi cea profesională, optând pentru o abordare concentrată asupra întregului ciclu de viaţă.

O mare companie multinaţională a iniţiat un program de promovare a sănătăţii pentru a crea locuri de muncă mai sănătoase pentru toate vârstele. Compania a recunoscut că lucrătorii erau motivaţi de lucruri diferite şi a început să creeze un program care să conţină câte ceva pentru fiecare.

O companie de ciment are peste 200 de angajaţi, aproape o treime dintre ei având peste 50 de ani. Deşi lucrătorii în vârstă sunt supuşi unui risc crescut de accidente la locul de muncă, compania a vrut să se concentreze pe îmbunătăţirea sănătăţii şi securităţii în muncă pentru toţi angajaţii.