Ştiaţi că..?

Pentru fiecare an suplimentar de educaţie, riscul de demenţă descreşte cu 11%.

Pablo Casals, cunoscut drept cel mai mare violoncelist din lume, exersa la instrumentul său patru sau cinci ore pe zi chiar şi când avea 90 de ani. Întrebat de ce continuă să exerseze atât de mult la vârsta sa, el a răspuns: „Deoarece am impresia că fac ceva progrese”.

La vârsta de 71 de ani, Katsusuke Yanagisawa, un profesor japonez aflat la pensie, a devenit cea mai în vârstă persoană care a escaladat muntele Everest.

Cel mai în vârstă medic generalist a avut 100 de ani. Dr. Kauromal M. (India, născut pe 9 mai 1899) a lucrat ca medic generalist în Bombay timp de 75 de ani.

La 52 de ani, deşi se lupta cu diabetul şi artrita, Ray Kroc a început să construiască brandul McDonald's. Kroc a continuat să se implice în operaţiunile McDonald's până la moartea sa în 1984, la vârsta de 82 de ani.

Faimosul poet şi scriitor Goethe a lucrat pe tot parcursul vieţii sale. El şi-a terminat celebra carte Faust la 82 de ani, vârstă la care, de altfel, a şi încetat din viaţă.

Cea mai în vârstă persoană din lume care a primit un doctorat este o femeie de 102 ani din Germania.

Stanislaw Kowalski este cel mai în vârstă (104 ani) sportiv care a alergat în cursa de 100 de metri. El a alergat 100 de metri în 32.79 secunde în 2014, în timpul unui concurs din Polonia.

La vârsta de 75 de ani, Barbara Hillary, care a supravieţuit cancerului, a devenit una dintre cele mai în vârstă persoane şi prima femeie de culoare care a ajuns la Polul Nord.

Norman Lloyd este un actor de film de la Hollywood în vârstă de 100 de ani, cel mai recent film al său apărând în 2015. El a lucrat în industria de film mai mult de 80 de ani.

Statul pe scaun timp de cinci sau mai multe ore pe zi poate fi la fel de dăunător pentru sănătate precum un pachet de ţigări pe zi.

La fiecare minut, doi oameni din lume îşi sărbătoresc aniversarea de 60 de ani.

Elveţia se situează prima în Global AgeWatch Index, care măsoară bunăstarea socială şi economică a oamenilor în vârstă, fiind urmată de Norvegia, Suedia, Germania şi Canada.

La vârsta de 89 de ani, Arthur Rubinstein a dat unul dintre cele mai faimoase recitaluri ale sale la Carnegie Hall.

În Lisabona (Portugalia), ateliere de graffiti sunt organizate pentru cetăţenii în vârstă de peste 65 de ani.

Fauja Singh este cel mai în vârstă maratonist, el alergând în cel mai recent maraton al său la vârsta de 101 ani. Cea mai în vârstă maratonistă are 92 de ani şi a alergat în cel mai recent maraton în iunie 2015.

Este mult mai probabil ca lucrătorii tineri să aibă un accident, dar lucrătorii în vârstă pot suferi răniri mai grave şi accidente fatale.

În prezent, pentru fiecare persoană cu vârsta mai mare de 65 de ani în UE există patru persoane cu vârsta adecvată de muncă. Până în 2060, vor fi doar două persoane.

În 2080, 12.3% din populaţia totală a UE va avea vârsta mai mare sau egală cu 80 de ani, prin comparaţie cu 5.1% în 2014.

Italia are cea mai mare proporţie de oameni cu vârsta de peste 65 de ani din Europa (21.4% în 2014), urmată de Germania (20.8%) şi Grecia (20.5%). Mai mult, Italia este ţara din UE care îmbătrâneşte cel mai rapid.

La vârsta de 88 de ani, Michelangelo a creat planurile arhitecturale pentru Biserica Santa Maria degli Angeli din Roma.

La nivel mondial, numărul de oameni cu vârsta de 60 de ani sau mai mult a fost de 605 milioane în 2000, estimându-se că acest număr va creşte la 2 miliarde până în 2050. Aceasta echivalează aproape cu întreaga populaţie a Chinei, SUA, Rusiei şi Japoniei împreună.

Speranţa de viaţă la naştere în Europa este în prezent cea mai ridicată în Spania (83.2 ani), Italia (82.9 ani) şi Cipru (82.5 ani). În Malta, oamenii pot spera că îşi vor petrece cea mai mare parte a vieţilor lor bucurându-se de o stare bună de sănătate (72.7 ani pentru femei şi 71.6 ani pentru bărbaţi).

Până în 2060, grupul cu cea mai mare creştere din populaţia UE va fi cel cu vârsta de peste 80 de ani.

Deşi unele dintre variaţiile referitoare la sănătatea oamenilor în vârstă reflectă moştenirea lor genetică, cele mai multe sunt datorate mediului lor fizic şi social şi influenţei acestor medii asupra oportunităţilor şi comportamentului faţă de sănătate (dietă, activitate fizică, fumat, consum de alcool).

Îmbătrânirea biologică este doar vag asociată cu vârsta unei persoane exprimată în ani. Unele persoane de 80 de ani au capacităţi fizice şi mentale similare multor persoane de 20 de ani.

Este probabil ca abilităţile cognitive precum inteligenţa, cunoştinţele, limbajul şi aptitudinile de rezolvare a problemelor complexe să crească până la vârsta de 60 de ani.

Mai mult de 60% din oamenii care au peste 50 de ani se simt la fel de în formă ca înainte de această vârstă.

Aproape unul din 5 lucrători cu vârsta peste 50 de ani nu crede că va putea să facă aceeaşi activitate atunci când va avea 60 de ani.

Cele mai dificile aspecte cu care se confruntă lucrătorii cu vârstă mai mare de 50 de ani în Europa sunt excluderea de la instruire, stereotipizarea negativă din partea colegilor lor mai tineri şi lipsa oportunităţilor de a ieşi la pensie gradual.

Se estimează că, în următorii 50 de ani, populaţia Europei capabilă de muncă va scădea cu aproape 42 milioane (ceea ce echivalează cu aproape întreaga populaţie a Spaniei).

În 2014, cea mai mare rată de angajare a oamenilor cu vârste cuprinse între 55 şi 64 de ani în UE a fost identificată în Suedia (74.0%), urmată de Germania (65.5%) şi Estonia (64.0%).