Hva er helsefremmende tiltak på arbeidsplasser?
Arbeidsgivere har en rekke juridiske forpliktelser knyttet til helse, miljø og sikkerhet på arbeidsplassen (se tema 2). For å fremme helse på arbeidsplassen kan det lønne seg å gjøre mer enn det man er pålagt i lov og forskrift.
Det europeiske nettverket for helsefremmende arbeidsplasser har definert helsefremmende tiltak som resultatet av den kombinerte innsats som arbeidsgivere, arbeidstakere og samfunnet nedlegger for å bedre folks helse og velferd på arbeidsplassen. Særlig viktig er det å forbedre organiseringen av arbeidet og arbeidsmiljøet, øke arbeidstakernes deltakelse i utformingen av arbeidsmiljøet og fremme personlige ferdigheter og faglig utvikling.
Generelt fokuserer helsefremmende tiltak på forhold som
- opplæring i sunn livsstil (kosthold, fysisk aktivitet, tobakk og alkohol
- trening
- balanse mellom arbeid og privatliv (sosialt nettverk, familievelferd, pendling
- stress og psykisk velferd.
Arbeidsgiverens rolle
Arbeidsgiveren har en nøkkelrolle i å sikre helsefremmende tiltak på arbeidsplassen ved å
- forplikte seg og yte full støtte for saken, i tillegg til å vise et synlig engasjement
- integrere tiltakene som en permanent del i organisatoriske prosesser og retningslinjer
- oppmuntre arbeidstakerne til aktivt engasjement og deltakelse i planleggingen og iverksettelsen av tiltakene.
Å integrere HMS og helsefremmende tiltak på arbeidsplassen
Tradisjonelt har helse på arbeidsplassen hatt to forskjellige betydninger: helse, miljø og sikkerhet på arbeidsplassen på den ene siden, og
Helsefremmende arbeidsplasser skapes ved felles innsats fra arbeidsgiveres, arbeidstakeres og samfunnets side, for å forbedre arbeidstakernes helse og velferd. Dette kan oppnås ved en kombinasjon av (1) å bedre organiseringen av arbeidet og arbeidsmiljøet; (2) fremme aktiv deltakelse; og (3) oppmuntre personlig utvikling. (Kilde)
på den andre.Helsefremmende arbeidsplasser skapes ved felles innsats fra arbeidsgiveres, arbeidstakeres og samfunnets side, for å forbedre arbeidstakernes helse og velferd. Dette kan oppnås ved en kombinasjon av (1) å bedre organiseringen av arbeidet og arbeidsmiljøet; (2) fremme aktiv deltakelse; og (3) oppmuntre personlig utvikling. (Kilde)
har primært fokusert på sunn livsstil. Med tiden har begrepetHelsefremmende arbeidsplasser skapes ved felles innsats fra arbeidsgiveres, arbeidstakeres og samfunnets side, for å forbedre arbeidstakernes helse og velferd. Dette kan oppnås ved en kombinasjon av (1) å bedre organiseringen av arbeidet og arbeidsmiljøet; (2) fremme aktiv deltakelse; og (3) oppmuntre personlig utvikling. (Kilde)
blitt utvidet til å inkludere fysisk og psykisk velferd og forhold knyttet til organisering av arbeidet. Vi ser nå en tydelig overlapping mellom de to områdene.Forskning og praktisk erfaring viser at det er store fordeler ved å kombinere de to retningene – dvs. arbeidsmiljøet (fysisk og organisatorisk) og de ansattes personlige helserisikoer knyttet til livsstil. Det betyr at praksis og politikk som kombinerer disse områdene er mer effektive med tanke på å forebygge sykdom og fremme helse og sikkerhet.