Verka för en framgångsrik återgång till arbetet

Employer

4: Tillbaka till arbetet

Verka för en framgångsrik återgång till arbetet

Följande insatser kan vid rätt tidpunkt underlätta återgången till arbetet efter sjukdom eller skada: 

  • Utveckla en policy för återgång till arbetet: Arbetsgivaren bör  utarbeta en policy för återgång till arbetet som omfattar arbetsmiljö, hantering av sjukfrånvaro och policy för

    En fysisk eller psykisk försämring som kan hämma arbetstagarens utförande av arbetsuppgiften. I gruppen arbetstagare med funktionshinder  ingår människor med kroniska, långvariga eller gradvis ökande besvär. (Source)

    . Den kan i detalj redogöra för till exempel roller och ansvar hos berörda aktörer, förfarande för olika kommunikationsformer med arbetstagaren och åtgärder för anpassning av arbetsplatsen. 
  • Vidta åtgärderna i ett tidigt skede: Möjligheterna att lyckas med återgången till arbetet är betydligt större om åtgärderna vidtas i början av sjukskrivningsperioden. Fokus ska ligga på att ta hänsyn till arbetstagarnas hälsoproblem så att de så fort som möjligt kan återgå till arbetet.
  • Individuellt anpassade lösningar: Åtgärderna för att återintegrera arbetstagaren bör utformas efter hans eller hennes behov och förmåga snarare än lösningar som ska passa alla. Förkortad arbetstid, anpassade arbetsstationer, justering av arbetskrav bör alla vara utformade i enlighet med vad personen kan utföra.
  • Fokus på förmåga snarare än oförmåga: Även om arbetsförmågan har förändrats är det bättre att fokusera på personens återstående kvalifikationer och kompetens och omforma hans eller hennes uppgifter med utångspunkt från detta.
  • Övergripande åtgärder: Insatserna för återgång itll arbetet bör ses i ett större sammanhang. Allt från arbetsförhållanden till sociala och personliga faktorer bör tas med i beräkningen (exempelvis ansträngande resor i samband med behandlingar, grad av samarbete bland arbetskollegor etc.). 
  • Kommunikation och gemensamt mål: En god hantering av återgången till arbetet kräver insatser från många personer, såväl arbetstagaren, arbetsgivaren, personal- och arbetsmiljörådgivare som behandlande läkare, socialförsäkringsgivare och utbildningsinstitut. Även om var och en har olika ansvarsområden i processen måste den gemensamma målsättningen vara en snabb och verkligt hållbar återgång till arbetet.

Mer information om arbetsförhållanden som en del av hanteringen av återgången till arbetet (modul för arbetsmiljöansvariga).

Exempel på god praxis