Fördelar med hälsofrämjande arbetsplatser

OSH Professional

3: Hälsofrämjande arbetsplatser

Fördelar med hälsofrämjande arbetsplatser

För arbetstagarna har främjande av hälsa på arbetsplatsen bland annat följande fördelar: 

  • Bättre hälsa och välbefinnande;
  • Ökad tillfredsställelse i arbetet;
  • Minskad stress  och ökad stresstålighet; och 
  • Ökad medvetenhet om hälsa och bättre kunskaper om hälsoskydd.

Främjande av hälsa på arbetsplatsen är effektivt om: 

  • Det kompletterar åtgärder på arbetsmiljön;
  • Åtgärderna som vidtas är baserade på en analys av behoven och om de är anpassade till organisationens förhållanden; samt om
  • Arbetsgivare, arbetstagare och deras representanter är delaktiga.

Förena arbetsmiljöfrågor med främjande av hälsa på arbetsplatsen

Traditionellt har arbetsmiljöfrågor och främjande av hälsa på arbetsplatsen betraktats som olika områden, där främjande av hälsa på arbetsplatsen huvudsakligen inriktades på hälsosam livsstil och arbetstagarnas hälsobeteende. Efterhand har innebörden av främjande av hälsa på arbetsplatsen breddats och kommit att omfatta fysiskt och psykiskt välbefinnande, liksom arbetsorganisatoriska frågor, så överlappningen mellan de två områdena arbetsmiljö och främjande av hälsa på arbetsplatsen har blivit större.

Vetenskapliga belägg och praktisk erfarenhet visar att övergripande metoder och strategier som inkluderar både arbetsmiljön (fysisk och organisatorisk) och personliga hälsorisker är mer effektiva än förebyggande av sjukdom och främjande av hälsa och säkerhet.  

Att koppla samman främjande av hälsa med hantering av arbetsmiljön stärker åtgärderna för arbetshälsa och bidrar till att skapa en preventiv kultur och en hälsofrämjande arbetsplats.

Här följer några exempel på program för främjande av hälsa på arbetsplatsen som har utvecklats och genomförts i olika organisationer, vilket visar hur  arbetsmiljö och främjande av hälsa på arbetsplatsen kan förenas.