Goede praktijken
Rugpijn bij gezondheidszorgmedewerkers

Om de fysieke uitdagingen aan te pakken, waarmee gezondheidszorgmedewerkers in hun dagelijks werk mee worden geconfronteerd, heeft een samenwerkingsverband, bestaande uit onderzoekers en VGW dienstverrichters een programma over het lijden aan rugpijn door thuiszorgmedewerkers opgezet: het ZORRO project – Zonder Rugklachten in de Residentiële Ouderenzorg).
Een individueel plan is ontwikkeld, dat kijkt naar een aantal mogelijke risicofactoren die samenhangen met rugpijn: lichamelijke problemen op het werk, psycho-sociale problemen,individuele aanleg en leefstijlfactoren. Aan het begin van het project wordt een standaard set van testen uitgevoerd, waarmee de bewegingspatronen van het individu worden verzameld. Vervolgens wordt een bewegingsprogramma opgezet om ongemakkelijke houdingen of bewegingen te corrigeren. Door het gebruik van biofeedback en van de BodyGuard Instrument (Sels industrieën), wordt ter plaatse advies gegeven aan de werknemer. Naast de de bewegingsgewoonten van het individu en risicofactoren analyseert de ergonoom de werkomgeving, rekening houdend met de inrichting van de werkplek, het gebruik van hulpmiddelen, de werkorganisatie, etc.
Dankzij dit programma ontvangt de werknemer in total acht uur op het individu gerichte adviezen die van toepassing zijn op zijn/haar specifieke behoeften verspreid over een periode van twee maanden.