Goede praktijken
Re-integratie van werknemers na langdurige afwezigheid
Een jeugdzorg agentschap biedt hulp aan kinderen en jongeren in problematische leefomstandigheden en jongeren die een misdrijf hebben begaan. Een zodanig fysiek en mentaal uitdagende taak kan leiden tot langdurig verzuim onder de maatschappelijke werkers. Een
Het doel van dit pilootproject is om werknemers, die ouder zijn dan 50 jaar en die regelmatig afwezig zijn of die langdurig verzuim ervaren, een andere positie in het agenschap aan te bieden om hun re-integratie te vergemakkelijken.
Het pilotproject ontwikkelde op maat re-integratie trajecten om re-integratie, motivatie en werkbetrokkenheid van oudere werknemers van het agentschap te vergemakkelijken. Om een werkplaats te vinden, die bij de vaardigheden en competenties van de werknemer passen, zijn op maat gemaakte re-integratie trajecten ontwikkeld door middel van een vijf stappen plan:
1. Het probleem aangeven
2. Het probleem verduidelijken
3. Het re-integratie traject uitwerken
4. Uitvoering en controle
5. Evaluatie
Dankzij de actieve deelname van de werknemers en de interne ondersteuning bij de ontwikkeling en aanpassing van de op maat gemaakte re-integratie trajecten werd het terugkeren naar werk vergemakkelijkt, het welzijn van de medewerkers verbeterd en hun productiviteit verhoogd.