Goede praktijken

Nieuwe vaardigheden en rollen

Een kleine organisatie voor gezinsondersteuning had enkel vrouwelijke werknemers in dienst, die veel last hadden van stress en burn-outs omdat het werk emotioneel erg zwaar was. De organisatie moest een manier vinden om de arbeidsomstandigheden te verbeteren om zo het personeelsverloop terug te dringen.

Om gezinnen in moeilijke situaties te kunnen helpen, is een goede mix van technische en sociale vaardigheden nodig. Het werk kan soms eenzaam zijn en is op emotioneel vlak erg belastend voor de werknemers. Bovendien bestaat de indruk dat dit zorgberoep weinig loopbaanvooruitzichten biedt. Het bedrijf ontwikkelde een opleidingsregeling waarmee werknemers nieuwe vaardigheden konden verwerven, om zo uit te groeien tot "life coaches". 

Het doel van het "Life Coach"-programma was tweeledig: enerzijds moest het de gezinshulpen de communicatievaardigheden bijbrengen die zij nodig hadden om hun nieuwe rol te kunnen vervullen, anderzijds moest het hen aan een formeel erkende kwalificatie helpen. Werknemers die ouder zijn dan 45 kunnen op vrijwillige basis deelnemen aan de opleiding, die gericht is op personen die van zorgverlening hun beroep willen maken.

Meer lezen