Politici eficace de întoarcere la locul de muncă

HR Manager

4: Întoarcerea la locul de muncă

Politici eficace de întoarcere la locul de muncă

Politicile eficace de întoarcere la locul de muncă au câteva elemente în comun:

  • Monitorizarea ratei de îmbolnăviri şi a proceselor: Monitorizarea absenţelor pe motiv de boală este importantă pentru identificarea ariilor unde este nevoie de acţiuni. Stabilirea unor obiective clare pentru procesele de întoarcere la locul de muncă (de exemplu, ţinte de muncă revizuite, reduceri ale costurilor cu beneficiile acordate pentru îmbolnăvire etc.) ajută la identificarea zonelor în care procesul funcţionează şi a celor în care el trebuie îmbunătăţit.
  • Promovarea unui loc de muncă favorabil din punct de vedere emoţional: Nevoile legate de întoarcerea la locul de muncă trebuie discutate deschis şi cu o atitudine de încurajare. Comunicarea deschisă cu angajaţii încurajează raportarea rapidă a problemelor de sănătate, ceea ce măreşte semnificativ probabilitatea unui deznodământ pozitiv. Motivele pentru adaptarea locului de muncă pentru lucrătorii care se întorc la lucru trebuie comunicate colegilor, cu respectarea confidenţialităţii.
  • Prevenirea repetării: Lucraţi împreună cu un furnizor de servicii de sănătate pentru a înţelege care este cauza din spatele bolilor sau accidentărilor repetate şi luaţi măsuri de remediere;
  • Asiguraţi o comunicare coerentă: Ţineţi îndeaproape legătura cu lucrătorul şi cu celelalte persoane implicate de-a lungul procesului de întoarcere la locul de muncă. În funcţie de situaţie şi de companie, aceste persoane pot fi: angajatorul, consilierul SSM, compania de asigurare şi furnizori de servicii de reabilitare medicală sau vocaţională (luând în considerare confidenţialitatea actului medical);
  • Promovaţidurabilitatea: Odată ce angajatul accidentat sau bolnav s-a întors la muncă, asiguraţi-vă că verificaţi cu regularitate progresul pe care acesta îl face. Încurajaţi-l să discute impactul schimbărilor de la locul de muncă şi orice alt sprijin de care ar putea avea nevoie pe viitor. De asemenea, lucrătorilor aflaţi într-o astfel de situaţie ar trebui să li se reamintească să vă ţină la curent dacă există schimbări în starea lor de sănătate, astfel încât acestea să poată fi abordate.     

Exemple de bune practici