Ce trebuie să ştim despre procesul de îmbătrânire

HR Manager

1: Procesul de îmbătrânire şi munca

Ce trebuie să ştim despre procesul de îmbătrânire

Diversele aspecte ale procesului de îmbătrânire

Îmbătrânirea este un proces complex şi continuu care începe la naştere şi se termină odată cu moartea. Este un proces multidimensional care implică schimbări biologice, psihologice şi sociale. Vârsta unei persoane este în mod normal definită în ani şi luni (vârsta cronologică), dar există şi alte aspecte legate de vârstă:

O persoană care are 57 de ani conform vârstei cronologice se poate simţi ca una de 50 de ani ( Vârsta psihologică se referă la cât de în vârstă se simte, acţionează sau se comportă o persoană. Este subiectivă şi se bazează pe autoevaluare. ), poate să fie la fel de în formă ca o persoană de 45 de ani ( Vârsta funcţională se referă la nivelul de formă funcţional al unei persoane, comparat cu alte persoane de aceeaşi vârstă cronologică sau sex. ) şi să se comporte ca una de 40 de ani ( Vârsta socială reflectă aşteptările culturale şi sociale referitoare la felul cum oamenii ar trebui să se comporte la o anumită vârstă. Este o estimare a capabilităţilor unei persoane în situaţii sociale prin comparaţie cu standardele normale. ).

Schimbări care au loc odată cu procesul de îmbătrânire

Oamenii se schimbă pe măsură ce îmbătrânesc. Calităţi precum înţelepciunea, gândire strategică şi capacitatea de deliberare fie se măresc, fie apar odată cu înaintarea în vârstă. Experienţa de muncă şi cunoştinţele se acumulează, de asemenea, pe măsură de înaintăm în vârstă. Pe de altă parte, unele capacităţi funcţionale (în principal fizice şi senzoriale) intră în declin ca rezultat al procesului natural de îmbătrânire.

Schimbările aduse de vârstă în ceea ce priveşte capacităţile funcţionale nu sunt uniforme pentru că ele sunt afectate de diverşi factori precum:

  • Expunerea la mediu, inclusiv expunerea la locul de muncă;
  • Predispoziţiile genetice către îmbolnăviri;
  • Stilul de viaţă (nutriţie, activitate fizică, consumul de tutun şi alcool);
  • Nivelul educaţional şi statutul socio-economic; şi
  • Genul.

Aceasta înseamnă că pot exista diferenţe considerabile în ceea ce priveşte capacităţile funcţionale între persoane care au aceeaşi Vârsta cronologică este vârsta unei persoane măsurată în unităţi (de obicei ani) de la naştere până la o dată anume. .