Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη γήρανση
Διαφορετικές πτυχές της γήρανσης
Η γήρανση είναι μια σύνθετη και συνεχής διαδικασία που ξεκινά με τη γέννηση και τελειώνει με τον θάνατο. Πρόκειται για μια πολυδιάστατη διαδικασία βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών αλλαγών. Η ηλικία ενός ατόμου συνήθως ορίζεται σε έτη και μήνες (χρονολογική ηλικία), αλλά υπάρχουν και άλλες πτυχές που καθορίζουν την ηλικία:
Ένα άτομο που είναι 57 ετών με βάση τη χρονολογική ηλικία του, μπορεί να αισθάνεται σαν 50 ετών (ψυχολογική ηλικία), να φαίνεται σαν 45 ετών (λειτουργική ηλικία) και να συμπεριφέρεται σαν 40 ετών (κοινωνική ηλικία).
Αλλαγές που συμβαίνουν με τη γήρανση
Οι άνθρωποι αλλάζουν καθώς γερνούν. Χαρακτηριστικά όπως η σοφή κρίση, η στρατηγική σκέψη και η ικανότητα κριτικής σκέψης είτε ενισχύονται είτε πρωτοεμφανίζονται με την ηλικία. Η εμπειρογνωμοσύνη και η πείρα συσσωρεύονται επίσης με την ηλικία. Από την άλλη πλευρά, ορισμένες λειτουργικές ικανότητες (κυρίως σωματικές και αισθητηριακές) εξασθενούν ως αποτέλεσμα της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης.
Οι αλλαγές των λειτουργικών ικανοτήτων που συνδέονται με την ηλικία δεν είναι ομοιόμορφες, επειδή επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες, όπως:
- η περιβαλλοντική έκθεση, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου στους χώρους εργασίας,
- η γενετική προδιάθεση έναντι διαφόρων παθήσεων,
- ο προσωπικός τρόπος ζωής (διατροφή, σωματική άσκηση, κάπνισμα και αλκοόλ),
- το μορφωτικό επίπεδο και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και
- το φύλο.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις λειτουργικές ικανότητες μεταξύ ατόμων της ίδιας χρονολογικής ηλικίας.