Παράγοντες επιτυχίας για την προαγωγή της υγείας στους χώρους εργασίας

HR Manager

3: Προαγωγή της υγείας στους χώρους εργασίας

Παράγοντες επιτυχίας για την προαγωγή της υγείας στους χώρους εργασίας

Εμπλοκή της διοίκησης

Ένα πρόγραμμα για την προαγωγή της υγείας στους χώρους εργασίας είναι πιο επιτυχές όταν έχει την πλήρη υποστήριξη της διοίκησης, γεγονός το οποίο εξασφαλίζει την ενσωμάτωσή του στην πολιτική της εταιρείας και τη διάθεση επαρκών οικονομικών και υλικών πόρων. Επιπλέον, η εμπλοκή της διοίκησης στις παρεμβάσεις πρέπει να είναι εμφανής και θα πρέπει να παρέχεται προσωπική καθοδήγηση με την επίδειξη υποδειγματικής συμπεριφοράς, για παράδειγμα, συμμετέχοντας σε προγράμματα, κοινοποιώντας προσωπικές εμπειρίες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της υγείας και τις στρατηγικές για την εκπλήρωσή τους, κ.λπ. 

Ενιαιοποίηση της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας και της προαγωγής της υγείας στους χώρυςο εργασίας

Κατά παράδοση, η επαγγελματική ασφάλεια και υγεία και η προαγωγή της υγείας στους χώρους εργασίας θεωρούνταν διαφορετικοί τομείς, με την προαγωγή της υγείας στους χώρους εργασίας να επικεντρώνεται κυρίως στον υγιή προσωπικό τρόπο ζωής και την υγιή συμπεριφορά των εργαζομένων. Με το πέρασμα του χρόνου, το πεδίο της προαγωγής της υγείας στους χώρους εργασίας διευρύνθηκε ώστε να συμπεριλάβει τη σωματική και ψυχική ευημερία καθώς και οργανωτικά ζητήματα που αφορούν την εργασία, ενώ η αλληλεπικάλυψη μεταξύ των δύο τομέων έχει αυξηθεί.

Επιστημονικά στοιχεία και η πρακτική εμπειρία δείχνουν ότι οι ολοκληρωμένες πρακτικές και πολιτικές που αφορούν ταυτόχρονα τόσο το περιβάλλον εργασίας (φυσικό και οργανωτικό) όσο και τους κινδύνους για την υγεία των ατόμων είναι πιο αποτελεσματικές στην πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία.  

Βασικά στοιχεία ενός προγράμματος προαγωγής της υγείας στους χώρους εργασίας

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 

  • Δημιουργήστε μια ομάδα εργασίας  που θα είναι υπεύθυνη για την προαγωγή της υγείας στο εργασιακό περιβάλλον. Εάν είναι δυνατόν, στην ομάδα θα πρέπει να συμμετέχει κάποιος από την ανώτερη διοίκηση, το προσωπικό, η αρμόδια υπηρεσία για το ανθρώπινο δυναμικό και ένας επαγγελματίας σε θέματα ΕΑΥ. 
  • Επικοινωνήστε και συνεργαστείτε με όλους σε θέματα προαγωγής της υγείας στο εργασιακό περιβάλλον. Συζητήστε το θέμα με άλλους, αξιοποιήστε διαφορετικά κανάλια και μέσα  επικοινωνίας (όπως ομάδες εργασίας ή αφίσες) και επικεντρωθείτε στα οφέλη.   
  • Συντονιστείτε με τις υπάρχουσες δομές ΕΑΥ : Η προαγωγή της υγείας στους χώρους εργασίας είναι πιο αποτελεσματική όταν συμπληρώνει τα υφιστάμενα μέτρα για την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

  • Αξιολογήστε τις ανάγκες και τις προσδοκίες των εργαζομένων μέσω εργαλείων ανάλυσης, όπως έρευνες, και ρωτώντας τους ίδιους τους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια συνάντησης των ομάδων ενδιαφέροντος.
  • Καθορισμός σαφών στόχων που ταιριάζουν με την πολιτική και το όραμα της επιχείρησης ή του οργανισμού.
  • Εφαρμόστε ένα συντονισμένο πρόγραμμα, αντί να υλοποιείτε πολλές, μικρότερες πρωτοβουλίες.
  • Ζητήστε τη συμμετοχή ενδιάμεσων οργανισμών, αν είναι απαραίτητο, όπως παρόχων ιατρικών υπηρεσιών, εταιρειών ασφάλισης υγείας ή αθλητικών σωματείων.
  • Λάβετε υπόψη την ποικιλομορφία μεταξύ των εργαζομένων: Κάθε εργαζόμενος μπορεί να παρακινηθεί από διαφορετικά πράγματα. Σκεφτείτε πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των εργαζομένων.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ

  • Φροντίστε να υπάρχει εμφανής στήριξη από την ανώτερη διοίκηση για την ενίσχυση της δέσμευσης και της συμμετοχής στο πρόγραμμα.
  • Φροντίστε οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν (ν. 3850/2010, άρθρο 46) όσο το δυνατόν περισσότερο και χρησιμοποιήστε κίνητρα για να εξασφαλίσετε τη συμμετοχή τους. 
  • Προσαρμόστε τις πληροφορίες και τα υλικά στο κοινό στο οποίο απευθύνεται το πρόγραμμα. 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 

  • Αναλύστε τις επιπτώσεις στην ικανοποίηση του προσωπικού και συνολικά στην επιχείρηση ή τον οργανισμό.
  • Αξιολογήστε τα οικονομικά οφέλη: άμεσοι δείκτες (π.χ. μειωμένοι συντελεστές απουσιών) ή έμμεσοι δείκτες (π.χ. επίδραση των καλύτερων εργασιακών σχέσεων στην παραγωγικότητα).
  • Επικοινωνήστε τα αποτελέσματα and inform people about the successes; and
  • Πραγματοποιήστε διορθώσεις και βελτιώσεις: η προαγωγή της υγείας στους χώρους εργασίας είναι μια συνεχής διαδικασία. 

Εδώ (σύνδεσμος για τις καλές πρακτικές) μπορείτε να βρείτε παραδείγματα προγραμμάτων προαγωγής της υγείας στους χώρους εργασίας που έχουν αναπτυχθεί και υλοποιηθεί από διάφορες επιχειρήσεις και οργανισμούς.