Työhönpaluun onnistumisen varmistaminen

Employer

4: Paluu työhön

Työhönpaluun onnistumisen varmistaminen

Mahdollisimman pikaista työhönpaluuta sairauden tai loukkaantumisen jälkeen voidaan tukea seuraavin toimin: 

  • Työhönpaluukäytännön kehittäminen: Työnantajien kannattaa laatia työhönpaluukäytäntö, joka on yhteydessä työsuojelu-, sairauspoissaolojen hallinta- ja työkyvyttömyyskäytäntöihin. Käytäntöön voidaan kirjata esimerkiksi rooleihin ja vastuisiin, yhteydenpitojärjestelyihin ja työpaikalla tehtäviin muutoksiin liittyvät yksityiskohdat. 
  • Toimenpiteiden toteuttaminen prosessin varhaisessa vaiheessa: Työhönpaluun onnistuminen on paljon todennäköisempää, kun toimenpiteisiin ryhdytään heti poissaolojakson alussa. Työntekijöiden terveysongelmat pitäisi pyrkiä ratkaisemaan niin, että he voivat palata töihin mahdollisimman pian.
  • Yksilölliset ratkaisut: Työhönpaluuta tukevat toimet tulee räätälöidä työntekijän omien tarpeiden ja kykyjen mukaisesti. Niihin ei voi olla yleispätevää ratkaisua. Työajan lyhentäminen, työaseman mukauttaminen ja työn haastavuuden sopeuttaminen on suunniteltava yksilön kykyjen mukaan.
  • Keskittyminen kyvyttömyyden sijasta kykyihin:

    Työkykyä voidaan kuvata yksilön voimavarojen sekä työhön liittyvien tekijöiden väliseksi tasapainoksi. Työkykyyn vaikuttaa myös työpaikan ulkopuolinen toimintaympäristö. Yksikön voimavaroihin sisältyvät (1) terveys ja toimintakyky, (2) osaaminen ja taidot sekä (3) arvot, asenteet ja motivaatio. Työhön liittyviä tekijöitä ovat työn sisältö, työympäristö, työyhteisö ja johtaminen. (Lähde)

    voi sairauden tai loukkaantumisen vuoksi muuttua, mutta kannattaa ennemmin keskittyä työntekijän jäljellä oleviin taitoihin ja kykyihin ja suunnitella hänen roolinsa uudelleen niiden perusteella.
  • Laaja-alaiset toimet: Työhönpaluun tukemisessa on otettava huomioon kokonaiskuva. Siihen sisältyvät niin työpaikan olosuhteet kuin sosiaaliset ja yksilölliset tekijät (esimerkiksi hoitoihin liittyvät matkat, yhteistyön taso kollegoiden kanssa yms.). 
  • Viestintä ja yhteinen tavoite: Kunnolliseen työhönpaluuprosessiin osallistuu useita henkilöitä: työntekijä, työnantaja, henkilöstöosaston ja työsuojelun edustajia, hoitava lääkäri sekä vakuutusyhtiön ja koulutusta tarjoavan yksikön edustajia. Vaikka jokaisella toimijalla on omat vastuunsa, kaikkien tavoitteena on mahdollisimman nopea ja kestävä työhönpaluu.

Lisätietoja työjärjestelyistä työhönpaluuprosessin osana (työsuojeluammattilaisen moduuli).

Esimerkkejä hyvistä käytännöistä