Mitä-työkyvyn edistäminen tarkoittaa?

Employer

3: Terveyden edistäminen työpaikalla

Mitä-työkyvyn edistäminen tarkoittaa?

Työnantajille on laissa määrätty erilaisia työterveyden ja -turvallisuuden hallintaan liittyviä velvollisuuksia (katso teema 2). TYKY-toiminta täydentää näitä lakisääteisiä vaatimuksia ja keskittyy lukuisiin tekijöihin, joita työsuojelulainsäädäntö ei välttämättä kata.

Terveyden edistämistä työpaikoilla koskevan eurooppalaisen verkoston määritelmän mukaan TYKY-toiminta tarkoittaa työnantajien, työntekijöiden ja yhteiskunnan yhteisiä pyrkimyksiä parantaa työssäkäyvien ihmisten terveyttä ja hyvinvointia. Painopisteinä ovat erityisesti työyhteisön ja -ympäristön parantaminen, työntekijöiden rohkaiseminen osallistumaan työympäristön suunnittelemiseen sekä kannustaminen osaamisen ja ammattitaidon kehittämiseen. 

Suomessa Ikääntyvien fyysisen aktiivisuuden kansallinen ohjelma (opetus- ja kulttuuriministeriö) pyrkii parantamaan vanhusten mahdollisuuksia liikuntaan. 

TYKY-toiminnassa painotetaan tavallisesti seuraavia seikkoja:

  • terveyskoulutus ja -neuvonta
  • työn ja vapaa-ajan yhteensovittaminen (sosiaalinen verkosto, perheen hyvinvointi, työmatkajärjestelyt)
  • stressi ja henkinen hyvinvointi
  • elämäntavat (ravitsemus, fyysinen aktiivisuus, tupakointi ja alkoholin käyttö).

Työnantajan rooli

Työnantajalla on avainrooli TYKY-toiminnan järjestämisessä, ja sen onnistuminen voidaan varmistaa esimerkiksi:

  • osoittamalla oma sitoutuminen, antamalla tehokkaasti tukea sekä osallistumalla toimenpiteisiin näkyvästi
  • yhdistämällä TYKY-ohjelmat pysyvästi yrityksen prosesseihin ja käytäntöihin
  • kannustamalla työntekijöitä osallistumaan aktiivisesti toimenpiteiden suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Työsuojelun ja TYKY-toiminnan yhdistäminen

Työsuojelu ja TYKY-toiminta on perinteisesti katsottu eri alueiksi, ja TYKY-toiminnassa on keskitytty pääasiassa työntekijöiden terveisiin elämäntapoihin ja terveyskäyttäytymiseen. Ajan mittaan TYKY-toiminta on laajentunut käsittämään fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin sekä työyhteisön liittyvät asiat, ja nämä kaksi aluetta menevätkin monelta osin limittäin.

Tutkimukset ja käytännön kokemukset osoittavat, että kattavat käytännöt ja menettelyt, jotka koskevat sekä työympäristöä (fyysistä ympäristöä ja työyhteisöä) sekä yksilöllisiä terveysriskejä, ehkäisevät tehokkaammin sairastumista ja edistävät työterveyttä sekä -turvallisuutta.  

TYKY-toiminnan hyödyt (seuraava osa)