Effektiva strategier för återgång till arbetet
Effektiva strategier för återgång till arbetet har följande gemensamma inslag:
- Följ utvecklingen av sjukskrivningstal och processer: Att följa trender avseende sjukfrånvaro är viktigt för att kunna fastställa var åtgärder måste sättas in. Att sätta upp tydliga mål för återgången till arbetet (t.ex. ändrade arbetsmål, minskade kostnader för sjukersättning, etc.) bidrar till att fastställa var återgången till arbetet fungerar och var den behöver förbättras.
- Gynna ett stödjande klimat på arbetsplatsen: Återgången till arbetet måste diskuteras på ett öppet och stödjande sätt. Genom öppen kommunikation med arbetstagarna uppmuntras de till att på ett tidigt stadium berätta om sina hälsoproblem, vilket på ett signifikativt sätt ökar sannolikheten för ett lyckat resultat. Kollegor måste informeras om skälen till att arbetsplatsen anpassas till den arbetstagare som kommer tillbaka samtidigt som sekretessen respekteras.
- Förebygg att den anställde insjuknar igen: Samarbeta med företagshälsovården för att förstå de underliggande orsakerna till återkommande sjukdom eller skada och vidta avhjälpande åtgärder.
- Var konsekvent i kommunikationen: Håll nära kontakt med arbetstagaren och andra berörda under hela processen för återgång till arbetet. Beroende på situationen och företaget kan arbetsgivare, arbetsmiljöspecialist, sjukförsäkringsbolag och alla aktörer som tillhandahåller medicinsk eller Målsättningen med yrkesinriktad (eller arbetsrelaterad) rehabilitering är att hjälpa människor med fysiska och psykiska besvär eller funktionshinder att överkomma svårigheter att få tillträde till, bibehålla eller återgå till sitt arbete eller någon annan väsentlig sysselsättning. delta i detta (där den medicinska sekretessen måste beaktas).
- Överväg praktiska åtgärder för att ge stöd till arbetstagare som kommer tillbaka: Diskutera arbetstagarnas behov innan de kommer tillbaka. Utarbeta, så långt det är möjligt, en plan tillsammans för hur arbetsvillkoren kan anpassas för att tillgodose dessa behov. Förändringarna på arbetsplatsen kan bestå i anpassning av arbetsstationen, mer flexibelt arbetsschema, för att till exempel få behandling eller gå på läkarbesök, eller sänkta arbetsmål.
- Främja bestående resultat: När skadade eller sjuka anställda har kommit tillbaka till arbetet ska man tillsammans med dem regelbundet följa upp framstegen. Uppmuntra dem att berätta om vilken effekt förändringen på arbetsplatsen har gett och vilket ytterligare stöd de eventuellt kan behöva. Du bör även påminna dem om att hålla dig underrättad om förändringar i deras hälsotillstånd så att du kan hantera dessa situationer.