Det vi behöver veta om åldrande
Olika aspekter av åldrande
Åldrandet är en komplicerad och fortlöpande process som börjar vid födseln och upphör med döden. Denna process har flera dimensioner med biologiska, psykologiska och sociala förändringar. En persons ålder brukar anges i år och månader ( Kronologisk ålder är en människas ålder uppmätt i enheter (vanligtvis år) från födseln till ett angivet datum. ) men det finns även andra sätt att se på ålder:
En person som är 57 år enligt hans eller hennes kronologiska ålder kan känna sig som 50 år ( Psykologisk ålder är hur gammal man känner sig, agerar och uppför sig. Den är subjektiv och baserad på personens självuppfattning. ), ha en kondition som en 45-åring ( Funktionell ålder är ett mått på en persons funktionella konditionsnivå i förhållande till andra människor med samma kronologiska ålder och kön. ) och uppföra sig som en 40-åring ( Social ålder är benämningen på kulturella och samhällsrelaterade förväntningar på hur människor ska uppföra sig vid en viss ålder. Det är en uppskattning av personens kapacitet i sociala situationer enligt normal standard. ).
Förändringar i samband med åldrande
Människor förändras allteftersom de blir äldre. Egenskaper som vishet, strategiskt tänkande och förmåga att fatta välgrundade beslut ökar eller framträder först när vi blir äldre. Arbetslivserfarenhet och sakkunskap ökar också med åren. Å andra sidan minskar viss funktionell prestationsförmåga (främst fysisk och sensorisk) till följd av det naturliga åldrandet.
De åldersrelaterade förändringarna av den funktionella prestationsförmågan är inte lika för alla då de påverkas av flera faktorer såsom:
- Miljöpåverkan, inkluderande exponering på arbetsplatsen;
- Genetiska sjukdomsfaktorer;
- Livsstil (kost, fysisk aktivitet, tobak och alkohol);
- Utbildningsnivå och socioekonomisk status och
- Kön.
Därför kan det finnas betydande skillnader i funktionell prestationsförmåga mellan olika personer i samma kronologiska ålder.
Åldersrelaterade förändringar och deras betydelse för arbetet
Som en del av åldrandet sker förändringar av den funktionella prestationsförmågan (såsom minskad muskelstyrka, synförändringar eller förtunning av huden) som kan inverka på arbetet.
Nästa tema ger ytterligare information om åldersrelaterade förändringar och deras konsekvenser för arbetet. Här finns även en översikt över kontrollåtgärder som kan genomföras för att eliminera eller minimera risker för äldre arbetstagare, liksom exempel på metoder som kan hjälpa organisationer att hantera åldersrelaterade förändringar på arbetsplatsen.