Bune practici

Schemă de mentorat

Un magazin are 600 de angajaţi, dintre aceştia 20% având peste 57 de ani. Liniile de producţie necesită un mare grad de specializare, ceea ce face ca recrutarea şi instruirea de noi lucrători să fie costisitoare. Pentru a asigura continuitatea producţiei şi a reduce rotaţia personalului, precum şi pentru a evita o reducere a aptitudinilor şi experienţelor valoroase, compania a introdus o schemă de mentorat.

Compania a stabilit o unitate de comandă pentru a dezvolta o cultură a egalităţii puternic bazată pe un program de mentorat. Promovând egalitatea între lucrători, schema de mentorat a oferit garanţia că transferul de cunoştinţe i-a ajutat pe lucrătorii tineri să aprecieze experienţa colegilor lor mai în vârstă. Lucrători de toate vârstele şi de la toate nivelurile au fost incluşi şi încurajaţi să îşi împărtăşească toate cunoştinţele, inclusiv „cunoştinţele tacite” acumulate prin experienţă pe termen lung. Toţi cei care au fost implicaţi în programul de mentorat au verificat împreună cu managementul în mod repetat dacă programul corespunde aşteptărilor. Comunicarea deschisă a fost în special importantă în îmbunătăţirea moralului lucrătorilor şi a aprecierii faţă de abilităţile şi rolurile fiecăruia. 

Mulţumită acestei scheme, lucrătorii în vârstă au raportat un mai mare respect de sine şi o mai bună înţelegere a motivelor pentru care uneori activităţile erau alocate pe baza capacităţii fizice. Ceea ce a fost mai important, introducerea unui

Programul de lucru flexibil permite ca atât nevoile indivizilor, cât şi cele ale organizaţiei să fie satisfăcute prin realizarea de schimbări referitoare la timpul (când), locaţia (unde) şi maniera (cum) în care un angajat lucrează. (Sursa)

pentru angajaţii peste 55 de ani nu a creat o atmosferă negativă de lucru. Lucrătorii tineri au simţit că au deprins aptitudini utile de la colegii lor mai în vârstă, ceea ce i-a făcut mai eficienţi şi le-a oferit un echilibru mai bun între viaţa personală şi cea profesională. Îmbunătăţirea aptitudinilor în companie a dus la o mobilitate internă crescută (schimbări în rolurile şi responsabilităţile la locul de muncă), a îmbunătăţit retenţia lucrătorilor şi a asigurat continuitatea în operaţiunile de producţie.

Citește mai multe