De ce este procesul de îmbătrânire a forţei de muncă relevant pentru angajatori?

Employer

1: Procesul de îmbătrânire şi munca

De ce este procesul de îmbătrânire a forţei de muncă relevant pentru angajatori?

Procesul de îmbătrânire a populaţiei în Europa

Populaţia din Europa a îmbătrânit în ultimele decenii: aceasta este o tendinţă care va continua şi se va intensifica. Graficul de mai jos arată că

Vârsta care împarte o populaţie în două grupuri numeric egale; aceasta înseamnă că jumătate dintre oameni sunt mai tineri decât această vârstă, iar jumătate depăşesc această vârstă. (Sursa)

s-a mărit semnificativ de-a lungul ultimelor decenii şi se estimează că va creşte în continuare.

 

Vârsta care împarte o populaţie în două grupuri numeric egale; aceasta înseamnă că jumătate dintre oameni sunt mai tineri decât această vârstă, iar jumătate depăşesc această vârstă. (Sursa)

: media UE între 1960 și 2060

Procesul de îmbătrânire a populaţiei merge mână în mână cu cel de îmbătrânire a forţei de muncă. Din ce în ce mai puţini tineri intră pe piaţa muncii, în timp ce procentul oamenilor în vârstă (55-64 de ani) în rândul celor care alcătuiesc forţa de muncă este în creştere.

Structura populației care lucrează în funcție de vârstă (1990-2060)

Cele mai importante provocări

Schimbările demografice descrise mai sus aduc schimbări importante în organizaţii, precum:

  • Atragerea lucrătorilor tineri de pe o piaţă de muncă în continuă descreştere;
  • Reţinerea procentului în creştere de lucrători în vârstă experimentaţi;
  • Adaptarea locurilor de muncă pentru a asigura productivitatea; şi
  • Menţinerea şi actualizarea cunoştinţelor şi aptitudinilor în general. 

Beneficii ale unei forţe de muncă diverse din punctul de vedere al vârstei

În afară de provocări, o forţă de muncă diversă din punctul de vedere al vârstei aduce de asemenea multe beneficii la locul de muncă, inclusiv:

  • O forţă de muncă diversă din punctul de vedere al vârstei ajută organizaţiile să se adapteze la cerinţele unei baze la fel de diverse de clienţi şi la nevoile variate ale acestora;
  • Lucrători de vârste şi sexe diferite aduc perspective şi talente diverse;
  • Diversitatea stimulează creativitatea şi inovaţia, facilitează rezolvarea problemelor şi oferă oportunităţi mai mari pentru împărtăşirea cunoştinţelor între generaţii;
  • Organizaţiile cu o forţă de muncă diversă ca vârstă pot răspunde mai bine în faţa unor circumstanţe care se schimbă rapid, deoarece ele îşi maximizează potenţialul resurselor umane; şi
  • O forţă de muncă diversă ca vârstă îmbunătăţeşte per ansamblu performanţa organizaţională, asigurând o capabilitate mărită de a îndeplini roluri şi activităţi diferite. 

Managementul oamenilor din generaţii diferite la locul de muncă

Mai mult ca niciodată, locurile de muncă sunt compuse din lucrători din generaţii diferite, care au experienţe, perspective, valori şi idei proprii. De asemenea, aceştia au nevoi şi aşteptări diferite. Conform cercetătorilor care studiază comportamentul uman, grupurile de oameni de o anumită vârstă dezvoltă anumite caracteristici comune pe baza experienţelor împărtăşite.

Conştientizarea diferenţelor dintre generaţii şi o mai bună înţelegere a procesului de îmbătrânire şi a schimbărilor pe care acesta le implică îi vor ajuta pe manageri să folosească cel mai bine punctele forte şi potenţialul tuturor generaţiilor. Mai mult, este la fel de important ca managerii să arate respect, recunoaştere şi apreciere către toate grupurile de vârstă.

Pentru a beneficia de toate avantajele unei forţe de muncă diverse ca vârstă, organizaţiile trebuie să aibă o abordare proactivă a managementului vârstei, ceea ce poate implica de asemenea o schimbare în strategiile de resurse umane. Organizaţiile care nu apreciază impactul unei forţe de muncă care îmbătrâneşte şi nevoia de a lua în considerare provocările îşi pot pune în pericol productivitatea şi competitivitatea.

Citiţi mai multe despre managementul locurilor de muncă având lucrători cu vârste diverse (tema 2)

Ce trebuie să ştim despre procesul de îmbătrânire (secţiunea următoare)