Cum poate munca să îmi ajute recuperarea?

Worker

4: Întoarcerea la locul de muncă

Cum poate munca să îmi ajute recuperarea?

Munca poate sprijini recuperarea

În cazul în care vă recuperaţi de pe urma unei probleme de sănătate sau a unei accidentări, puteţi să aveţi avantaje dacă vă întoarceţi la muncă pe cât de repede este posibil din punct de vedere fizic şi al securităţii. Munca poate fi terapeutică şi vă poate sprijini recuperarea. În plus, cu cât rămâneţi mai mult în afara câmpului muncii, cu atât este mai dificil să vă întoarceţi, atât din punct de vedere fizic, cât şi mental, şi cu atât sunt mai mari şansele să dezvoltaţi o incapacitate pe termen lung.

Procesul de întoarcere la locul de muncă

Un „program de întoarcere la locul de muncă” este un proces care implementează conceptul conform căruia o muncă plină de înţeles şi sigură face parte din procesul de recuperare. Acesta implică mai mulţi actori, iar dvs. jucaţi un rol cheie în el.  

Principalul obiectiv al unui program de întoarcere la locul de muncă este să vă ajute să vă întoarceţi la locul de muncă iniţial. Cu toate acestea, asumarea unor activităţi şi responsabilităţi în timpul perioadei de recuperare nu este întotdeauna posibilă. De aceea, este posibil ca angajatorul să trebuiască să aducă unele adaptări rezonabile locului dvs. de muncă sau condiţiilor de muncă pentru a vă ajuta să rămâneţi la lucru. Aceste ajustări pot include:

  • Adaptări ale staţiilor de lucru;
  • Proteze tehnice;
  • Întoarcerea la muncă pe etape (de exemplu, un program flexibil sau cu normă redusă);
  • Timp liber pentru tratament sau consiliere medicală; 
  • Redistribuirea activităţilor (de exemplu, alocarea către un alt lucrător al acelor activităţi care nu mai pot fi realizate uşor de către dvs.); şi
  • Reproiectarea postului.

Care este rolul meu în procesul de întoarcere la locul de muncă? (Următoarea secţiune)