Beneficii ale promovării sănătăţii la locul de muncă
Beneficiile promovării sănătăţii la locul de muncă pentru lucrători includ:
- Îmbunătăţirea sănătăţii şi stării de bine;
- Creşterea satisfacţiei la locul de muncă;
- Reducerea stresului şi îmbunătăţirea capacităţii de a face faţă stresului; şi
- Creşterea conştientizării referitoare la sănătate şi îmbunătăţirea abilităţilor de protejare a sănătăţii.
Promovarea sănătăţii la locul de muncă este eficace atunci când:
- Vine în completarea măsurilor de securitate şi sănătate ocupaţională;
- Acţiunile sunt luate în urma unei analize a necesarului de acţiuni, iar măsurile sunt adaptate la situaţia organizaţiei; şi
- Angajatorii, lucrătorii şi reprezentanţii acestora sunt implicaţi.
Integrarea securităţii şi sănătăţii cu promovarea sănătăţii la locul de muncă
În mod tradiţional, securitatea şi sănătatea ocupaţională şi promovarea sănătăţii la locul de muncă au fost privite ca domenii diferite, promovarea sănătăţii la locul de muncă concentrându-se în principal asupra unui stil de viaţă sănătos şi asupra comportamentului lucrătorilor referitor la sănătate. Cu trecerea timpului, promovarea sănătăţii la locul de muncă a ajuns să includă starea de bine fizică şi mentală şi aspecte de organizare a muncii, iar juxtapunerea dintre cele două domenii, SSM şi PSLM, a devenit mai mare.
Dovezile ştiinţifice şi experienţa practică indică faptul că practicile şi politicile exhaustive, care iau în considerare, în acelaşi timp, atât mediul de lucru (fizic şi organizaţional), cât şi riscurile individuale de sănătate ale oamenilor sunt mai eficace în ceea ce priveşte prevenirea îmbolnăvirilor şi promovarea sănătăţii şi securităţii.
Integrarea promovării sănătăţii în managementul securităţii şi sănătăţii ocupaţionale îmbunătăţeşte practicile referitoare la sănătate şi contribuie la crearea unei culturi a prevenţiei şi a unui loc de muncă ce promovează sănătatea.
Aici puteţi găsi exemple de programe de promovare a sănătăţii la locul de muncă elaborate şi implementate de diferite organizaţii, demonstrând felul în care sănătatea şi securitatea ocupaţională şi promovarea sănătăţii la locul de muncă pot lucra împreună.