Veiligheid en gezondheid op het werk en re-integratie.

OSH Professional

4: Re-integratie

Veiligheid en gezondheid op het werk en re-integratie.

Elke situatie is anders en de veiligheids- en gezondheidsmaatregelen die moeten worden getroffen, kunnen dan ook sterk variëren. De werknemer moet mogelijk Medische revalidatie is erop gericht de functionele of geestelijke vermogens en de kwaliteit van leven van personen met lichamelijke of geestelijke klachten of handicaps te herstellen of te verbeteren. (zoals fysiotherapie) ondergaan of Arbeidsrevalidatie (of beroepsrevalidatie) is erop gericht mensen met lichamelijke of geestelijke klachten of handicap aan werk of een andere nuttige bezigheid te helpen. Mensen worden geholpen in het overwinnen van belemmeringen die werken in de weg staan. krijgen (zoals opleidingen om nieuwe vaardigheden te leren als hij/zij zijn vroegere functie niet langer kan uitoefenen). Ook kan het nodig zijn om de werkplek aan te passen op grond van een beoordeling van de fysieke belasting, of om de werktijden te wijzigen om vermoeidheid te voorkomen of te voorkomen dat de werknemer tijdens de spits moet reizen. 

De rol van risicobeoordelingen

Arbo-professionals kunnen het re-integratieproces ondersteunen door risicobeoordelingen uit te voeren wanneer werknemers na ziekte of letsel weer aan de slag gaan, of wanneer zij een gezondheidsprobleem hebben dat hun werk kan beïnvloeden. Bij de

De risicobeoordeling is een stap in het risicobeheersingsproces voor VGW om potentiële risico's en gevaren waaraan werknemers kunnen worden blootgesteld, op te sporen en om te bepalen welke beschermende en preventieve maatregelen moeten worden getroffen. Het is een dynamisch proces waarmee organisaties een proactief beleid kunnen invoeren om beroepsrisico's te beheersen. (Bron)

moeten onder meer de volgende vragen worden bekeken: 
  • Komt de gezondheid van de werknemer verder in het gedrang als hij dezelfde functie blijft uitvoeren (bv. werkbelasting, ploegendienst)?
  • Is het vermogen van de werknemer om zijn taak veilig en doeltreffend uit te voeren aangetast door de ziekte of het letsel (werken op hoogte moet bijvoorbeeld worden beperkt als het risico bestaat dat de werknemer duizelig wordt of het bewustzijn verliest)?
  • Volgt de werknemer nog steeds een behandelplan? 
  • Kan de medicatie die de werknemer neemt bepaalde bijwerkingen hebben?

Aanpassingen aan de werkplek

Tijdens het herstel van de betrokkene kunnen tijdelijke regelingen worden getroffen. Als het letsel of de ziekte tot blijvende beperkingen leidt, kunnen permanente regelingen en aanpassingen van de werkplek worden overwogen waarin rekening wordt gehouden met het verminderde

Het werkvermogen kan worden omschreven als het evenwicht tussen de middelen waarover iemand beschikt en werkgerelateerde factoren. Het werkvermogen wordt ook beïnvloed door de omgeving buiten het werk. Tot iemands persoonlijke middelen behoren onder meer: (1) zijn gezondheid en functionele capaciteiten; (2) zijn competenties en vaardigheden; (3) zijn waarden, attitudes en motivatie. Onder werkgerelateerde factoren vallen de inhoud van het werk, de werkomgeving, de werkorganisatie en het leiderschap. (Bron)

Enkele voorbeelden van aanpassingen aan de werkplek zijn:

  • aanpassingen van de werkplek (zoals het opnieuw afstellen van hulpmiddelen om de veiligheid te verhogen of het toegankelijker maken van de bedrijfsterreinen en -gebouwen);
  • flexibelere werktijden (bv. om behandelingen of doktersafspraken bij te wonen);
  • een verminderde werklast (bv. door alternatief werk aan te bieden).

Elementen van een doeltreffend re-integratiebeleid (HR-module)

Voorbeelden van goede praktijken