Flexibele werktijden
Flexibele werktijden kunnen voordelig zijn voor zowel de werkgever als de werknemer. Voor de werkgever kunnen de werktijden worden afgestemd op de behoeften van de organisatie en kan het aantal werknemers tijdens rustigere periodes worden beperkt, terwijl flexibele werktijden de werknemer helpen om de werk- privébalans in evenwicht te houden.
Vooral voor oudere werknemers kunnen flexibele werktijden een manier zijn om werk, privéleven en gezin te combineren, bijvoorbeeld wanneer zij bepaalde zorgtaken hebben of behandeld worden voor gezondheidsproblemen. Als die spanningen niet onder controle worden gehouden, kan dat heel wat stress veroorzaken en tot ziekteverzuim leiden.
Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van maatregelen rond flexibele werktijden die u kunt overwegen
- flexibele werktijden, arbeidstijden op jaarbasis,
Deze term heeft betrekking op een arbeidsverhouding waarbij een werkgever twee (of meer) werknemers in dienst neemt voor één voltijdse functie. Het is een vorm van deeltijdwerk die ervoor zorgt dat de gedeelde functie altijd is ingevuld. (Bron)
of het opsplitsen van banen kunnen de werknemer helpen om de werk-privébalans in evenwicht te houden; - deeltijd werken kan de overgang naar het pensioen gemakkelijker maken;
- flexibele pensioenregelingen (bv. deeltijdse pensionering, pensioen en werk combineren);
- telewerk, thuis werken of dichter bij huis werken vermindert de stress van het woon-werkverkeer en helpt vermoeidheid voorkomen en voldoende tijd in te bouwen om te herstellen.