Työkykymalli

Employer

2: Terveellinen työpaikka kaikenikäisille

Työkykymalli

Työkykyä voidaan luonnehtia yksilön voimavarojen sekä työhön liittyvien tekijöiden väliseksi tasapainoksi. Henkilökohtaisia voimavaroja ovat terveys ja toimintakyky (ensimmäinen taso), osaaminen ja taidot (toinen taso) sekä arvot, asenteet ja motivaatio (kolmas taso). Työ käsittää työn sisällön, työympäristön, työyhteisön ja johtamisen (neljäs taso). Tasojen väliset portaat korostavat työkykyyn vaikuttavien eri tekijöiden välisiä yhteyksiä.

Henkilökohtaiset voimavarat muuttuvat esimerkiksi iän myötä, kun taas globalisaatio ja uusi teknologia vaikuttavat työn vaativuuteen. Niinpä työkykyyn vaikuttavat tekijät muuttuvat koko ajan. Jotta

Työkykyä voidaan kuvata yksilön voimavarojen sekä työhön liittyvien tekijöiden väliseksi tasapainoksi. Työkykyyn vaikuttaa myös työpaikan ulkopuolinen toimintaympäristö. Yksikön voimavaroihin sisältyvät (1) terveys ja toimintakyky, (2) osaaminen ja taidot sekä (3) arvot, asenteet ja motivaatio. Työhön liittyviä tekijöitä ovat työn sisältö, työympäristö, työyhteisö ja johtaminen. (Lähde)

pysyisi hyvänä koko työssäoloajan, toimenpiteitä tulee kohdistaa työkyvyn kaikkiin osatekijöihin – terveyteen, taitoihin ja osaamiseen sekä motivaatioon. Työkyvyn ylläpitäminen ja edistäminen edellyttää hyvää johtamista ja työnantajien, johdon, esimiesten ja työntekijöiden välistä yhteistyötä.

Työkykyyn vaikuttaa myös työpaikan ulkopuolinen toimintaympäristö. Perhe ja lähiyhteisö voivat vaikuttaa yksilön työkykyyn monin tavoin elämän aikana. Työn ja vapaa-ajan yhteensovittaminen on sen vuoksi tärkeää. 

Yhteiskunta ja toimintaympäristö luovat infrastruktuurin, palvelut ja säännöt, jotka tukevat yrityksiä työkyvyn ylläpitämisessä ja edistämisessä.