Tietojen siirtäminen, koulutus ja elinikäinen oppiminen

HR Manager

2: Terveellinen työpaikka kaikenikäisille

Tietojen siirtäminen, koulutus ja elinikäinen oppiminen

Elinikäinen oppiminen tarkoittaa kaikkea elinaikana tapahtuvaa opiskelua, jonka tavoitteena on parantaa taitoja, tietoja ja osaamista.  Tämä laaja käsite sisältää kaiken elinaikana saatavan koulutuksen ajasta ja paikasta riippumatta. Elinikäinen oppiminen kattaa virallisen, epävirallisen ja epämuodollisen opiskelun. (Lähde)

, koulutus ja osaamisen kehittäminen

Yritysten työprosessit ja -käytännöt muuttuvat nykyisin nopeasti. Siksi on erittäin tärkeää, että työnantajat ja -tekijät sitoutuvat elinikäiseen oppimiseen ja omaksuvat sen osaksi jokapäiväisiä työtapoja. 

Elinikäinen oppiminen tarkoittaa kaikkea elinaikana tapahtuvaa opiskelua, jonka tavoitteena on parantaa taitoja, tietoja ja osaamista.  Tämä laaja käsite sisältää kaiken elinaikana saatavan koulutuksen ajasta ja paikasta riippumatta. Elinikäinen oppiminen kattaa virallisen, epävirallisen ja epämuodollisen opiskelun. (Lähde)

tarkoittaa sekä virallisten että epävirallisten oppimismahdollisuuksien jatkuvaa tarjoamista tai hyödyntämistä niin, että työelämässä ja vapaa-ajalla tarvittavat tiedot ja taidot kehittyvät jatkuvasti. 

Ikäjohtamisessa hyvät koulutuskäytännöt tarkoittavat seuraavaa: 

  • Analysoidaan yrityksen osaamistarpeita, yhdistetään ne käytettävissä oleviin taitoihin ja osaamiseen sekä käytetään tuloksia apuna suunnittelussa.
  • Yhdistetään koulutus urakehitykseen ja ammattitaidon kehittämiseen.
  • Varmistetaan, että oppimis- ja kehitysmahdollisuuksia tarjotaan koko työuran ajan kaikille ikäryhmille.
  • Poistetaan sisäistä koulutusta koskevat ikärajat.
  • Järjestetään työtehtävät niin, että ne edistävät oppimista ja kehittymistä.
  • Ylläpidetään oppimiskykyä ja positiivista asennetta oppimiseen edistämällä ammattitaidon kehittämistä ja tarjoamalla kouluttautumismahdollisuuksia koko työuran ajan.
  • Sovitetaan koulutusmenetelmät ja -näkökulmat eri ikäryhmien oppimisominaisuuksiin ja -motiiveihin. 

Vanhemmilla työntekijöillä on usein kokemuksia, ammattitaitoa ja osaamista, joita on vaikea hankkia ja jotka ovat tärkeä osa yrityksen henkilöstöresursseja. Tästä huolimatta vanhempiin työntekijöihin yhdistetään usein osaamispuutteet ja vanhentuneet taidot. Ikääntyvien työntekijöiden koulutuksella hankkima pätevyys voi olla vanhentunutta, sillä heidän koulutuksestaan on enemmän aikaa. Niinpä taitojen päivittäminen ja kehittäminen on entistä tärkeämpää, jotta heidän osaamisensa ei vanhene ja heidän työllistettävyyttään voidaan ylläpitää.

Seuraavassa on joitakin vinkkejä, jotka kannattaa ottaa huomioon vanhempien työntekijöiden koulutuksessa: 

  • Tunnista (vanhempien työntekijöiden) taidoissa ja osaamisessa ilmenevät puutteet ja yhdistä koulutustarpeet (mukautettuun) koulutukseen erityisesti työtapojen muuttumisen ja uusien tekniikoiden käyttöönoton yhteydessä. 
  • Ota vanhemmat työntekijät mukaan oman koulutuksensa järjestämiseen, jotta se vastaa heidän tarpeitaan ja odotuksiaan ja parantaa heidän sitoutumistaan. Näin voidaan varmistaa, että koulutus perustuu aiempaan tietämykseen ja on suoraan sidoksissa työhön. 
  • Tarjoa vanhemmille työntekijöille mahdollisuus kouluttautua omalla ajallaan, käydä kursseilla tai opiskella työpaikalla sähköisesti.  
  • Anna aikaa omatahtiseen oppimiseen ja erilaisten tietovälineiden käyttöön. 
  • Tarjoa kohderyhmän oppimisprosessiin sopiva oppimisympäristö. Vanhemmille työntekijöille tämä voi tarkoittaa häiriötöntä oppimisympäristöä ja työtehtäviin sidoksissa olevaa koulutusta.  
  • Varmista asianmukainen valaistus ja akustiikka sekä rauhallinen ympäristö.

Tietojen siirtäminen

Tietojen siirtäminen sukupolvelta toiselle ja tietojen säilytys- sekä hallintamenetelmät ovat yrityksissä entistä tärkeämpiä. Lisäksi kun vanhemmat työntekijät otetaan mukaan valmennusohjelmiin, joissa he voivat siirtää tietojaan ja taitojaan nuoremmille kollegoille, he kokevat saavansa arvostusta. Tämä parantaa myös työmotivaatiota.

Seuraavassa on esimerkkejä tietojen siirtämistavoista: 

  • Mentorointi: tämä voi tehokkaasti edistää tietojen siirtämistä sukupolvelta toiselle ja antaa vanhemmille työntekijöille tilaisuuden tukea ja kehittää harjoittelijoita sekä uusia työntekijöitä. 
  • Tietojen siirtäminen uusille työntekijöille: kun uusi työntekijä palkataan puoli vuotta ennen vanhemman työntekijän eläkkeelle siirtymistä, osaamisen kehittämiselle sekä arvokkaiden tietojen ja taitojen siirtämiselle jää riittävästi aikaa. Eläkkeelle siirtyvät työntekijät voivat toimia uusissa tehtävissä aloittavien työntekijöiden ohjaajina ja neuvonantajina.