Tehokkaat työhönpaluukäytännöt
Tehokkaat työhönpaluukäytännöt sisältävät yleensä seuraavat osatekijät:
- Sairauspoissaolojen ja prosessien valvonta: Sairauspoissaolojen seuranta on tärkeää, jotta mahdollisten toimenpiteiden tarve voidaan selvittää. Selkeiden tavoitteiden asettaminen työhönpaluuprosesseille (esim. työtavoitteiden tarkistaminen, sairauspäivärahakustannusten pienentäminen) auttavat tunnistamaan, miltä osin prosessi toimii ja missä se vaatii kehittämistä.
- Tukeminen työpaikalla: Työhönpaluusta on keskusteltava avoimesti ja työntekijää tukien. Avoin viestintä työntekijöiden kanssa kannustaa ilmoittamaan terveysongelmista jo varhaisessa vaiheessa. Näin työhönpaluun onnistuminen on huomattavasti todennäköisempää. Työhön palaavia työntekijöitä koskevista erityisjärjestelyistä on kerrottava kollegoille, mutta terveystietojen luottamuksellisuutta on tällöin kunnioitettava.
- Uusiutumisen ehkäiseminen: Selvitä toistuvien sairastumisten tai loukkaantumisten syyt työterveyshuollon kanssa ja ryhdy korjaaviin toimenpiteisiin.
- Varmista viestinnän yhtenäisyys: Pidä tiiviisti yhteyttä työntekijään ja muihin osapuoliin koko työhönpaluuprosessin ajan. Tilanteen ja yrityksen mukaan osapuolina voivat olla työnantaja, työsuojeluvaltuutettu, vakuutusyhtiö ja mahdolliset lääketieteellisen tai ammatillisen kuntoutuksen tarjoajat (terveystietojen luottamuksellisuus tulee kuitenkin muistaa).
- Mieti työhön palaavaa työntekijää tukevia käytännön toimia: Keskustele työntekijän tarpeista hänen kanssaan ennen työhönpaluuta. Laatikaa mahdollisuuksien mukaan yhdessä suunnitelma työolosuhteissa tarvittavista muutoksista. Kyseeseen voi tulla esimerkiksi työpisteen muokkaaminen, joustavat työajat (jotta työntekijä voi esimerkiksi käydä hoidoissa tai lääkärissä) tai työtavoitteiden karsiminen.
- Terveydentilan säilyttäminen: Kun loukkaantunut tai sairastunut työntekijä on palannut työhön, seuraa hänen terveydentilansa kohenemista säännöllisesti. Kannusta häntä kertomaan työpaikalla tehtyjen muutosten toimivuudesta ja mahdollisesta lisätuen tarpeesta. Työntekijää on myös hyvä muistuttaa, että hänen on kerrottava terveydentilansa muutoksista heti, jotta tarvittaviin toimenpiteisiin voidaan ryhtyä.
Työntekijälle voi järjestää korvaavaa työtä siksi ajaksi, kun hän ei kykene normaaliin työtehtävään. Myös osa-aikatyö ja osa-aikapäiväraha voivat tulla kyseeseen. Hyvänä esimerkkinä on jäteautonkuljettajan toimiminen vaarailmoitusten tallentajana vajaan työkyvvn aikana (lue lisää).