Miksi työvoiman ikääntyminen on henkilöstöhallinnon kannalta merkittävä tekijä?
Euroopan väestön ikääntyminen
EU-maiden väestö on viime vuosikymmeninä ikääntynyt, ja sama suuntaus jatkuu entistä voimakkaampana. Seuraavasta kaaviosta näkyy, että
Ikä, joka jakaa väestön kahteen yhtä suureen ryhmään. Toiseen ryhmään kuuluvat mediaani-ikää nuoremmat ja toiseen sitä vanhemmat henkilöt. (Lähde)
on noussut merkittävästi viime vuosikymmeninä, ja nousun ennustetaan jatkuvan.
Ikä, joka jakaa väestön kahteen yhtä suureen ryhmään. Toiseen ryhmään kuuluvat mediaani-ikää nuoremmat ja toiseen sitä vanhemmat henkilöt. (Lähde)
: EU-keskiarvo vuosien 1960 ja 2060 välilläVäestön ikääntyminen tarkoittaa myös työvoiman ikääntymistä. Työmarkkinoille tulee entistä vähemmän nuoria, ja iäkkäämpien ihmisten (55–64 vuotta) suhteellinen osuus työvoimasta kasvaa.
Työssäkäyvän väestön ikäjakauma (1990-2060)
Tärkeimmät haasteet
Edellä kuvatut demografiset muutokset aiheuttavat yrityksille ja organisaatioille merkittäviä haasteita:
- nuorten työntekijöiden houkutteleminen kutistuvilta työvoimamarkkinoilta
- kokeneiden vanhempien työntekijöiden pitäminen työssä
- työpaikoilla tehtävät muutokset tuottavuuden varmistamiseksi
- yleisen tieto- ja osaamispohjan ylläpitäminen ja päivittäminen.
Eri-ikäisen työvoiman hyödyt
Eri-ikäinen työvoima tuo haasteiden lisäksi työpaikalle myös monia hyötyjä:
- Eri-ikäisen työvoiman ansiosta yritysten on helpompi huomioida eri-ikäisen asiakaspohjan vaatimukset ja tarpeet.
- Eri-ikäiset ja kumpaakin sukupuolta edustavat työntekijät tarjoavat erilaisia näkökulmia ja monipuolista osaamista.
- Monimuotoisuus edistää luovuutta ja innovaatioita, helpottaa ongelmien ratkaisemista ja tarjoaa paremmat mahdollisuudet sukupolvien väliseen tietojen jakamiseen.
- Yritykset, joissa on eri-ikäistä työvoimaa, pystyvät paremmin vastaamaan toimintaympäristön nopeisiin muutoksiin maksimoimalla henkilöstöönsä sisältyvän potentiaalin.
- Eri-ikäinen työvoima parantaa yrityksen yleistä suorituskykyä, sillä erilaisiin rooleihin ja tehtäviin riittää päteviä tekijöitä.
Jotta eri-ikäisen työvoiman vahvuudet voitaisiin hyödyntää tehokkaasti, yritysten on osattava hallita ikääntymisen vaikutuksia jo etukäteen. Tämä edellyttää sitä, että ikääntymistä ja sen mukanaan tuomia yksilöllisiä muutoksia ymmärretään paremmin ja eri ikäryhmien motiivit ja odotukset tiedostetaan, kuten jäljempänä on selostettu.
Eri sukupolvia edustavan henkilöstön johtaminen työpaikalla
Työpaikoilla on nyt enemmän kuin koskaan eri sukupolvien edustajia, joilla on omat kokemuksensa, näkemyksensä, arvonsa ja ideansa sekä erilaiset tarpeet ja odotukset. Käyttäytymistutkijoiden mukaan tietyn ikäisille ihmisryhmille kehittyy yhteisten kokemusten perusteella joitakin yhteisiä ominaisuuksia.
Kun esimiehet tiedostavat sukupolvien väliset erot ja ymmärtävät paremmin ikääntymistä ja sen aiheuttamia muutoksia, heidän on helpompi hyödyntää eri sukupolvien vahvuuksia ja potentiaalia.
Eri ikäryhmien tarpeet ja motiivit on otettava huomioonv monissa henkilöstöhallintoon liittyvissä seikoissa, esimerkiksi
- työjärjestelyissä
- koulutuksessa ja urakehityksessä
- palkkiojärjestelmissä
- uusien työntekijöiden rekrytoinnin suunnittelussa.
Työvoiman ikääntyminen ja siihen liittyvät haasteet edellyttävät henkilöstöstrategioiden muuttamista ja uutta asennetta ikäjohtamiseen työpaikalla. Kun henkilöstöhallinnossa ollaan tietoisia ikääntymiseen liittyvistä seikoista, eri-ikäisen työvoiman vahvuudet ja mahdollisuudet voidaan hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla. Henkilöstöhallinnon ammattilaisilla on avainrooli positiivisten ikäjohtamiskäytäntöjen laatimisessa ja toteuttamisessa.