Miksi työhönpaluun tukeminen on tärkeää?
Työvoiman ikääntyessä työhönpaluun tukeminen pitkän sairauden tai loukkaantumisen jälkeen on tärkeä osa resursointia ja henkilöjohtamista. Arvokkaiden kokeneiden työntekijöiden säilyttäminen on yritykselle erittäin hyödyllistä, vaikka työpaikalla jouduttaisiinkin tekemään muutoksia sitä varten.
On tärkeää, että yrityksellä on selkeä työhönpaluukäytäntö, joka on sidoksissa muihin työsuojelua sekä sairauspoissaolojen ja työkyvyttömyyden hallintaa koskeviin käytäntöihin. Tällaisia käytäntöjä ovat esimerkiksi
- eri osapuolten roolit ja vastuut
- yhteydenpito työntekijän kanssa
- työpaikalla tehtävät muutokset työhönpaluun helpottamiseksi.
Työnantaja ja -tekijä, työsuojeluvaltuutettu ja henkilöstöhallinto laativat yhdessä tämän käytännön pohjalta suunnitelman ja toteuttavat työhönpaluun oikea-aikaisesti, realistisesti ja tehokkaasti.
Varhainen puuttuminen
Työhönpaluuta ja töihin sopeutumista tulisi pohtia mahdollisuuksien mukaan jo hoidon alkuvaiheessa (terveystietojen luottamuksellisuus huomioon ottaen) tai lääketieteellisen tai ammatillisen kuntoutuksen yhteydessä työntekijän oman tilanteen mukaan. Mitä pitempi sairauspoissaolo on kyseessä, sitä haastavampaa työhönpaluu on ja sitä pienemmät ovat sen onnistumisen mahdollisuudet.
Miten onnistunut työhönpaluu voidaan varmistaa? (Seuraava osa)