Miksi työhönpaluun tukeminen on tärkeää?

Employer

4: Paluu työhön

Miksi työhönpaluun tukeminen on tärkeää?

Lakisääteiset velvoitteet

Työvoiman ikääntyessä työhönpaluu on entistä tärkeämpi aihe, sillä pitkittyneet terveysongelmat ja vammat yleistyvät iän myötä. Työnantajille on hyötyä siitä, että työntekijöiden paluuta työhön tuetaan mahdollisimman nopeasti loukkaantumisen tai sairauden jälkeen ja työntekijöitä autetaan säilyttämään työkykynsä myös kroonisten sairauksien aikana. Joissakin tapauksissa työpaikalla voidaan joutua tekemään väliaikaisia tai pysyviä muutoksia, tai työntekijä voidaan kouluttaa muihin tehtäviin.

Vammaisten tarpeet huomioivat toimenpiteet ovat tärkeitä, jotta vammaisuuteen perustuva syrjintä voidaan estää. Laki velvoittaa työnantajia kohtelemaan työntekijöitä tasavertaisesti. Tähän sisältyvät myös työpaikalla vamman vuoksi tehtävät muutokset, esimerkiksi työtilojen ja laitteiden mukauttaminen, työaikojen sovittaminen, työtehtävien jakaminen sekä koulutus- tai sopeutumisresurssien tarjoaminen.

Kuntoutusasetuksen valtuuttamana KELA järjestää erilasta kuntoutusta työntekijöille, joiden

Työkykyä voidaan kuvata yksilön voimavarojen sekä työhön liittyvien tekijöiden väliseksi tasapainoksi. Työkykyyn vaikuttaa myös työpaikan ulkopuolinen toimintaympäristö. Yksikön voimavaroihin sisältyvät (1) terveys ja toimintakyky, (2) osaaminen ja taidot sekä (3) arvot, asenteet ja motivaatio. Työhön liittyviä tekijöitä ovat työn sisältö, työympäristö, työyhteisö ja johtaminen. (Lähde)

on alentunut sairauden, tapaturman tai muun syyn takia. KELA aloittaa kuntoutuksen, kun henkilö on ollut sairauslomalle vähintään kolme kuukautta. KELA tarjoaa erilaisia kuntoutuspalveluja: 
  • kuntoutusarviointia
  • kuntoutusta työkyvyn ylläpitämiseksi niille, jotka ovat työssä mutta työttömyysuhan alaisia alentuneen työkyvyn tai sairauden takia
  • tarjoaa välineitä jatkaa työssä tai työhön paluuseen
  • ammatillisen kuntoutuksen kursseja
  • työkyvyn helpdesk palveluja
  • työkokeiluja

KELA lisäksi kuntoutusohjelmia järjestetään paikallisella tasolla kuntien, terveyskeskusten, sairaaloiden, eläkelaitosten ja TE-keskusten toimesta.

Vakuutusyhtiöiden Kuntoutuskeskuksella (VKK) on välittävä tehtävä vakuutusyhtiöiden ja kuntoutettavan välillä. Se auttaa vakuutusyhtiöitä suunnittelemaan kuntoutusta asiakkailleen ja ohjaa palveluiden käyttöön. Se antaa neuvoja ja tukee kuntoutettavaa näkemään kuntoutuksen mahdollisuudet työhönpaluussa. VKK suunnittelee sekä ammatillista kuntoutusta että työkyvyn ylläpitoa.  

Työhönpaluun tukemisen hyödyt

Mitä pitempi sairauspoissaolo on kyseessä, sitä haastavampaa työhönpaluu on ja sitä pienemmät ovat onnistuneen ja pysyvän työhön sopeutumisen mahdollisuudet.

Sujuva työhönpaluu hyödyttää työpaikkoja monin tavoin:

  • Sairastuneen/loukkaantuneen työntekijän taidot ja tiedot säilyvät.
  • Tuottavuus kärsii mahdollisimman vähän.
  • Uusien työntekijöiden rekrytointi- ja perehdyttämiskustannukset pienenevät.
  • Työmoraali pysyy hyvänä

Miten onnistunut työhönpaluu voidaan varmistaa? (seuraava osa)