Vidste du..?

Selvom nogle af variationerne i ældre menneskers helbred afspejler deres genetiske arv, skyldes det meste deres fysiske og sociale miljøer og den indflydelse disse miljøer har på deres muligheder og sundhedsadfærd (kost, fysisk aktivitet, rygning, alkoholforbrug).

Arthur Rubinstein optrådte med en af sine bedste oplæsninger I Carnegie Hall som 89-årig.

Som 71-år blev Katsusuke Yanagisawa, en pensioneret japansk skolelærer, den ældste person der besteg Mt. Everest.

I 2060 vil den hurtigst voksende del af Europas befolkning være aldersgruppen over 80 år.

Schweiz ligger på førstepladsen på Global AgeWatch Index, som måler den sociale og økonomiske trivsel hos ældre mennesker, efterfugt af Norge, Sverige, Tyskland og Canada.

Pablo Casals, kendt som verdens bedste cellist, øvede på sit instrument fire eller 5 timer hver dag, selv som 90-årig. Da han blev spurgt om hvorfor han stadig øvede så meget i hans alder svarede han, " Fordi jeg synes jeg gør fremskridt".

I Europa er den forventede levealder ved fødslen højest i Spanien (83,2 år), Italien (82,9 år) og Cypern (82,5 år). På Malta kan folk forvente at tilbringe den største del af deres liv med godt helbred (72,7 år for kvinder og 71,6 år for mænd).

Hvert minut fejrer to mennesker i verden deres 60-års fødselsdag.

Yngre medarbejdere kommer oftere til skade mens ældre medarbejdere kommer mere alvorligt til skade eller har dødsulykker.

I 2000 var antallet af mennesker, der verden over var 60 år eller mere, 605 millioner og dette tal forventes at stige til 2 milliarder inden 2050. Det svarer næsten til hele befolkningen i Kina, USA, Rusland og Japan tilsammen.

At sidde ned i 5 timer eller mere hver dag kan være lige så dårligt for helbredet som at ryge en pakke cigaretter om dagen.

Den højeste beskæftigelsesgrad for folk mellem 55 og 64 år i EU i 2014 var i Sverige (74,0%) efterfulgt af Tyskland (65,5%) og Estland (64,0%)

Michelangelo skabte de arkitektoniske planer for kirken Santa Maria degli Angeli i Rom som 88-årig.

Norman Lloyd er en Hollywood filmskuespiller på 100 år og hans seneste film udkom i 2015. Han har arbejdet i filmbranchen i mere end 80 år.

I løbet af de næste 50 år forventes Europas arbejdende befolkning at falde med omtrent 42 millioner (hvilket næsten svarer til hele Spaniens befolkning.

Italien har den største andel af mennesker over 65 år i Europa (21,4% i 2014) dernæst kommer Tyskland (20,8%) og Grækenland (20,5%). Derudover er Italien det land i EU som aldres hurtigst.

Som 75-årig blev Barbara Hillary, tidligere cancer-patient en af de ældste mennesker og den første sorte kvinde, der nåede Nordpolen.

Det sværeste at håndtere for medarbejdere over 55 år i Europa er udelukkelse fra træning, negative stereotype opfattelser fra deres yngre kolleger og manglende muligheder for at trække sig gradvist tilbage.

I 2080 vil 12,3% af hele EU's befolkning være 80 år eller mere sammenlignet med 5,1% i 2014.

Stanislaw Kowalski er den ældste (104 år) atlet, der løber 100 m. løb. Han løb 100 m. på 32,79 sekunder i 2014 under en konkurrence i Polen.

Næsten 1 ud af 5 medarbejdere over 50 år tror ikke de er i stand til at udføre det samme arbejde når de er 60 år.

På nuværende tidspunkt er der fire personer i den arbejdsdygtige alder for hver person over 65 år i EU. I 2060 vil der kun være to.

Den ældste person i verden, der har modtaget en doktorgrad, er en 102-årig tysk kvinde.

Mere end 60% af folk over 50 år føler sig I lige så god form som de før har gjort.

For hvert ekstra år med uddannelse falder risikoen for demens med 11%.

Den berømte digter og forfatter Göthe arbejdede hele sit liv. Han færdiggjorde sin berømte bog Faust som 82-årig, den samme alder han døde i.

Kognitive færdigheder, såsom intelligens, viden, sprog og komplekse problemløsningsfærdigheder vokser med stor sandsynlighed frem til 60-års alderen.

Fauja Singh er den ældste maratonløber og han løb sit sidste maraton som 101-årig. Den ældste kvindelige maratonløber er 92 år og fuldførte sit sidste maraton i juni 2015

Som 52-årig og på trods af kamp med diabetes og leddegigt startede Ray Kroc på at opbygge McDonalds brandet. Kroc fortsatte med at være involveret i McDonalds aktiviteter indtil sin død i 1984 i en alder af 82.

Biologisk aldring er kun løst forbundet med en persons alder i år. Nogle 80-årige har fysisk og mental formåen svarende til mange 20-årige.

I Lissabon (Portugal) arrangeres der graffitiworkshops for seniorborgere, der er 65 år og ældre.

Den ældste praktiserende læge var 100 år gammel. Dr Kauromal M. Chandiramani (født i Indien d. 9. maj 1899) arbejdede som praktiserende læge i Bombay i 75 år.