Tudta-e?

52 éves korában, a köszvénnyel és cukorbetegséggel küzdő Ray Kroc, elhatározta, hogy felépíti a McDonald's márkát. Kroc egészen 82 éves koráig, 1984-ben bekövetkezett haláláig részt vett a McDonald's irányításában.

A biológiai öregedés csak nagyon lazán köthető egy személy években mért életkorához. Néhány 80 éves hasonló fizikai és szellemi kapacitással rendelkezik, mint sok 20 éves.

Lisszabonban (Portugália), graffiti műhelyek szerveződnek a 65 éves és idősebb polgárok számára.

A legidősebb praktizáló háziorvos 100 éves volt. Dr. Kauromal M. Chandiramani (India, született 1899. május 9-én) 75 éven keresztül praktizált háziorvosként Bombayban (Mumbai).

Bár bizonyos jelenségek az idősebb emberek egészségi állapotában tükrözik a genetikai örökségüket, leginkább a fizikai és társadalmi környezetük játszanak főszerepet, illetve ezek hatása a lehetőségeikre és az egészségmagatartásukra (étrend, fizikai aktivitás, dohányzás, alkohol fogyasztás).

Arthur Rubinstein 89 éves korában adta az egyik legcsodálatosabb koncertjét a Carnegie Hall-ban

71 évesen Katsusuke Yanagisawa, egy nyugdíjas japán tanár lett a legidősebb személy, aki megmászta a Mount Everest-et.

2060-ra a leggyorsabban növekvő része az Európai Unió lakosságának a 80 év feletti korosztály lesz.

Svájc végzett az első helyen a Global AgeWatch Index rangsorában, ami méri az idősebb emberek szociális és gazdasági jóllétét, amit Norvégia, Svédország, Németország és Kanada követ.

Pablo Casals, akit a világ legjobb csellistájaként tartanak számon, minden nap négy-öt órán keresztül gyakorolt a hangszerén még 90 éves korában is. Amikor megkérdezték, hogy az ő korában miért gyakorol ilyen keményen, így válaszolt: „Mivel úgy gondolom, még mindig fejlődöm.”

A születéskor várható élettartam Európában jelenleg Spanyolországban (83,2 év), Olaszországban (82,9 év) és Cipruson (82,5 év) a legmagasabb. Máltán számíthatnak arra az emberek, hogy az életük legnagyobb részét jó egészségi állapotban fogják leélni (nők esetén 72,7 év és férfiak esetén 71,6 év).

A világon percenként két ember ünnepli a 60. születésnapját.

A fiatalabb munkavállalók sokkal valószínűbb, hogy balesetet szenvednek, míg az idősebb munkavállalók tipikusan súlyosabb sérüléseket, halálos baleseteket szenvednek

A 60 év feletti emberek száma a világon 605 millió volt 2000-ben és várhatóan 2050-ig 2 milliárdra fog nőni. Ez majdnem megegyezik Kína, az Egyesült Államok, Oroszország és Japán teljes lakosságával.

Öt óráig vagy hosszabb ideig ülni naponta ugyanolyan káros lehet az egészségre, mint egy doboz cigarettát elszívni naponta

2014-ben az Európai Unióban a legmagasabb foglalkoztatási arány az 55 és 64 éves korosztályon belül Svédországban (74,0%) található, ezt követi Németország (65,5%) és Észtország (64,0%).

88 éves korában alkotta meg Michelangelo a Római Angyalok és Mártírok Szűz Máriájának temploma építészeti terveit.

Norman Lloyd 100 éves hollywoodi színész, a legújabb filmje 2015-ben jelent meg. Több mint 80 éve dolgozik a filmiparban.

Az előrejelzések alapján az elkövetkezendő ötven évben az európai munkaképes korú lakosság 42 millió fővel fog csökkenni (ami majdnem megfelel Spanyolország teljes lakosságának).

A legnagyobb arányú 65 év feletti lakossággal Európában Olaszország rendelkezik (21,4 % 2014-ben), amit Németország (20,8 %) és Görögország (20,5 %) követ. Ráadásul, Olaszország a leggyorsabban öregedő ország az Európai Unióban.

Barbara Hilary rák túlélő 75 évesen elért az Északi-Sarkra, ezzel az egyik legidősebb ember lett, aki ezt megtette és az első fekete nő

A legnehezebb feladatok, amikkel meg kell küzdenie az 55 évnél idősebb munkavállalóknak Európában: kirekesztés a képzésekből, negatív sztereotípiák a fiatalabb munkatársak körében, és a lehetőségek hiánya a fokozatos visszavonulásra.

2080-ra az Európai Unió lakosságának 12,3%-a lesz 80 éves vagy idősebb, míg 2014-ben ez az arány 5,1 % volt.

Stanislav Kowalski a legidősebb (104 éves) atléta, aki a 100 m-es síkfutás számában részt vett. A 100 m-t 32,79 másodperc alatt teljesítette 2014-ben egy lengyelországi versenyen.

Körülbelül ötből egy 50 év feletti munkavállaló nem hisz abban, hogy képes lesz ugyanazt a munkát ellátni 60 éves korában.

Jelenleg az Európai Unióban négy munkaképes korú ember jut minden 65 év feletti emberre. 2060-ra ez kettőre csökken.

A legidősebb ember a világon, aki doktori fokozatot szerzett, egy 102 éves német nő

Több mint 60 %-a az 50 évnél idősebbeknek érzi úgy, hogy ugyanolyan edzettek, mint valaha voltak.

Minden továbbitanulással töltött év 11%-kal csökkenti a demencia kockázatát.

A híres költő és író, Goethe, egész életében dolgozott. Híres könyvét, a Faustot 82 évesen fejezte be, ugyanabban az évben, amikor elhunyt.

A kognitív képességek, mint például az intelligencia, a tudás, a nyelv és a komplex problémamegoldó készségek erősödhetnek a 60. életévig.

Fauja Singh a legidősebb maraton futó, az utolsó maratont 101 éves korában futotta. A legidősebb női maraton futó 92 éves és 2015 júniusában fejezte be a legutóbbi maratonját.