Dobre prakse

Preberite več
Delite
Trgovec na drobno ima zaposlenih več kot 600 delavcev, od tega je 20 % starejših od 57 let. Proizvodne linije zahtevajo visoko raven specializacije, zato je zaposlovanje in usposabljanje novih delavcev povezano z visokimi stroški. Za zagotovitev stalnosti proizvodnje in zmanjšanje fluktuacije zaposlenih ter preprečevanje izgube dragocenih veščin in izkušenj je podjetje uvedlo načrt mentorstva.
Podjetje s 3000 delavci, ki se ukvarja s šivanjem, je prejelo pritožbe delavcev glede dela in delovnih razmer. Gibi so se ponavljali in povzročali napor za oči, poleg tega pa so bili nenehno izpostavljeni hrupu in vibracijam. Zaradi tega je kakovost dela padla in posledično so se stranke začele pritoževati. Podjetje se je odločilo, da bo težavo rešilo z izboljšanjem delovnega okolja.
Manjše podjetje, ki se ukvarja prekrivanjem streh, se je zaradi napornega dela na prostem soočalo z visoko stopnjo telesnih zdravstvenih težav. Zaradi staranja delavcev je bilo 30 odstotkov delavcev redno doma in na bolniškem dopustu, kar je bila posledica poškodb in dolgotrajnih kostno-mišičnih obolenj. Podjetje je spoznalo, da mora obravnavati to težavo.
Večina osebja, ki dela pri pleskarskem podjetju, je stara nad 55 let. Zaradi visoke bolniške odsotnosti in predčasnih upokojitev osebja, je podjetju grozilo pomanjkanje delovne sile. Pri podjetju so ugotovili, da morajo uvesti program za upravljanje starosti, ki bo pomagal starejšim delavcem.