1: Procesul de îmbătrânire şi munca

1
Procesul de îmbătrânire şi munca

De ce este îmbătrânirea relevantă pentru muncă?

Populaţia Europei îmbătrâneşte

Populaţia în Europa îmbătrâneşte: procentul oamenilor în vârstă creşte într-un ritm mult mai rapid decât grupurile de vârstă tinere. Până în anul 2080, vor fi aproape de două ori mai mulţi oameni cu vârsta de 65 de ani sau mai mare, iar aceştia reprezintă o treime din populaţia Europei. 

Următorul grafic arată că vârsta mediană a crescut în deceniile recente şi este estimată a continua să crească.

 Vârsta mediană: media UE între 1960 și 2060

Procesul de îmbătrânire a populaţiei merge mână în mână cu cel de îmbătrânire a forţei de muncă. Din ce în ce mai puţini tineri intră pe piaţa muncii, în timp ce procentul oamenilor în vârstă (55-64 de ani) care fac parte din forţa de muncă este în creştere.

Structura populației care lucrează în funcție de vârstă (1990-2060) 

Deoarece există un procent din ce în ce mai mare de „lucrători în vârstă”, devine din ce în ce mai important să ne gândim la îmbătrânire în contextul muncii şi, în mod special, să înţelegem conexiunea dintre muncă şi vârstă. Recent, mai multe ţări au mărit vârsta de pensionare şi în prezent investighează modalităţi prin care să îi ajute pe oameni să rămână mai mult timpîn câmpul muncii. Un număr din ce în ce mai mare de oameni va trebui să lucreze până la vârste înaintate, ceea ce înseamnă că păstrarea sănătăţii la muncă este mai importantă ca niciodată

Citiţi mai multe despre îmbătrânire (următoarea secţiune).