4: Întoarcerea la locul de muncă

4
Întoarcerea la locul de muncă

Care este rolul meu în procesul de întoarcere la locul de muncă?

Cunoaşteţi-vă drepturile

Angajatorul dvs. are, conform Codului Muncii, obligaţia legală de a trata toţi angajaţii egal şi de a oferi facilităţi rezonabile pentru oamenii cu dizabilităţi. Aceasta înseamnă că angajatorii trebuie să ia măsuri adecvate pentru a permite unei persoane care are o dizabilitate să aibă acces şi să participe la procesul de angajare.

Este important să vă cunoaşteţi drepturile şi să vă asiguraţi că ştiţi care este politica companiei la care lucraţi în ceea ce priveşte întoarcerea la locul de muncă în cazul în care veţi suferi o boală sau o accidentare.

Importanţa cooperării

O întoarcere la muncă reuşită implică o colaborare între dvs., angajatorul dvs., furnizorul de servicii de sănătate şi reprezentatul lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii . Angajatorul ar trebui să lucreze alături de dvs. şi de doctorul dvs. sau de orice alt specialist în sănătate pentru a elabora un plan de întoarcere la locul de muncă pe baza a ceea ce puteţi face.

Dacă sunteţi într-un concediu medical mai lung, încercaţi să păstraţi contactul cu angajatorul dvs. de la bun început. De exemplu, puteţi:

  • Să daţi telefoane şi să trimiteţi emailuri periodic; 
  • Să cereţi să fiţi ţinut la curent cu ceea ce se întâmplă la muncă; şi 
  • Să cădeţi de acord asupra detaliilor bolii sau accidentării dvs. care pot fi comunicate colegilor şi asupra acelor aspecte care trebuie păstrate confidenţiale.

În general, o participare activă din partea dvs. la procesul de întoarcere la locul de muncă şi menţinerea motivaţiei de a vă întoarce la muncă cât de repede posibil sunt factori importanţi ai succesului întoarcerii dvs. 

Exemple de bune practici