Tudta-e?

A fiatalabb munkavállalók sokkal valószínűbb, hogy balesetet szenvednek, míg az idősebb munkavállalók tipikusan súlyosabb sérüléseket, halálos baleseteket szenvednek
2014-ben az Európai Unióban a legmagasabb foglalkoztatási arány az 55 és 64 éves korosztályon belül Svédországban (74,0%) található, ezt követi Németország (65,5%) és Észtország (64,0%).
Az előrejelzések alapján az elkövetkezendő ötven évben az európai munkaképes korú lakosság 42 millió fővel fog csökkenni (ami majdnem megfelel Spanyolország teljes lakosságának).
A legnehezebb feladatok, amikkel meg kell küzdenie az 55 évnél idősebb munkavállalóknak Európában: kirekesztés a képzésekből, negatív sztereotípiák a fiatalabb munkatársak körében, és a lehetőségek hiánya a fokozatos visszavonulásra.
Körülbelül ötből egy 50 év feletti munkavállaló nem hisz abban, hogy képes lesz ugyanazt a munkát ellátni 60 éves korában.
Több mint 60 %-a az 50 évnél idősebbeknek érzi úgy, hogy ugyanolyan edzettek, mint valaha voltak.
close
Forrás
  • Milieu: WP1 State-of-the-Art-Review for Safer and Healthier Work at Any Age, 2015;
  • Eurobarometer: Active Ageing Report, 2012;
  • ESF Age: EAF Age Network Working Group I Report: Good Practice Examples on Sustainable Employability and Workability drawn from across Europe, 2012;
  • European Commision: Population ageing in Europe - -Facts, implications and policies, 2014;
  • J.O. Crawford et al.: The Health Safety and Health promotion Needs of Older Workers, 2010.