1: Idősödés és Munka

1
Idősödés és Munka

Mit kell tudnom az idősödésről?

Az idősödés különböző aspektusai

Az öregedés egy összetett és állandó folyamat, ami a születéssel kezdődik, a halállal végződik, és biológiai pszichológiai és szociális változással is jár. Egy személy kora általában években és hónapokban kerül megjelölésre ( kronológiai kor), de vannak egyéb aspektusai is:

Aki a kronológiai kora szerint 57 éves, az akár 50 évesnek is érezheti magát (pszichológiai életkor), vagy lehet olyan edzett, mint egy 45 éves ( funkcionális életkor) és viselkedhet úgy, mint egy 40 éves (szociális életkor).

Az idősödéssel járó változások

Az emberek változnak, ahogy korosodnak. Olyan tulajdonságok, mint például a bölcsesség, a stratégiai gondolkodás és a mérlegelési képesség csak a kor előrehaladtával teljesedik ki, vagy jelenik meg először. Ugyanakkor, egyes funkcionális képességek (főleg fizikai és érzékszervi) hanyatlásnak indulnak a természetes öregedési folyamat következményeként.

A korral járó funkcionális képességek csökkenése nem mindenkinél egyforma, mivel számos tényező befolyásolja - például:

  • a környezeti hatások, beleértve a munkahelyi hatásokat;
  • a betegségekre való genetikai hajlam;
  • életmód (táplálkozás, edzettség, dohány és alkoholfogyasztás);
  • iskolázottság és társadalmi-gazdasági státusz; valamint
  • a nem

Ez azt jelenti, hogy jelentős különbségek lehetnek az azonos kronológiai korúak funkcionális képességei között.

A korral összefüggő változások és jelentőségük a munka szempontjából

Az öregedési folyamat részeként változások következnek be a funkcionális képességekben (ilyen az izomerő csökkenés, a látásélesség változás vagy a bőr vékonyodása is), melyek hatással lehetnek a munkavégzésre.

következő témakör további információkat szolgáltat a korral járó változásokról és következményeiről a munka világában. Itt talál egy összefoglalót azokról az intézkedésekről, amelyek sikerrel alkalmazhatók annak érdekében, hogy elkerüljék vagy minimalizálják az idősebb munkavállalókat fenyegető kockázatokat, valamint olyan gyakorlati példákról is olvashat, melyek segíthetik a szervezeteket a korfüggő változások munkahelyi kezelésében.