1: Idősödés és Munka

1
Idősödés és Munka

Miért releváns az idősödés a munkával kapcsolatosan?

Európa lakossága öregszik

Az európai lakosság egyre öregszik: az idős emberek aránya gyorsabban nő, mint a fiatalabb korosztályoké. 2080-ra körülbelül kétszer annyi 65 év felettiember lesz, mint most, és ez az európai lakosság egyharmadát fogja kitenni.

A következő grafikon azt mutatja meg, hogy az átlagéletkor hogyan növekedett az utóbbi évtizedekben és az előrejelzések szerint ez a növekedés tovább folytatódik.

Medián életkor : uniós átlag 1960 és 2060 között 

A lakosság öregedése együtt jár a munkaerő idősödésével is. Kevesebb fiatal lép be a munkaerőpiacra, míg az idősebbek aránya (55-64 éves korosztály) nő a munkavállalók között..

A munkaképes korú lakosság korösszetétele  (1990-2060)

Miután egyre nagyobb arányban vannak jelen az idősebb munkavállalók, egyre fontosabbá válik, hogy gondoljunk az idősödésre a munka világában és különösen, hogy megértsük az életkor és a munka kapcsolatát. Az utóbbi években számos ország megemelte a nyugdíjkorhatárt és jelenleg is keresik a megoldásokat, hogyan segítsék az emberek minél további munkában maradását. Egyre több embernek kell majd idősebb koráig dolgoznia, ami azt jelenti, hogy egészségesnek maradni a munkahelyen fontosabb, mint valaha.

Olvasson többet az idősödésről (következő rész)