4: A munkába való visszatérés

4
A munkába való visszatérés

Hogyan segíthet a munka a felépülésben?

Hogyan segíthet a munka a felépülésben?

Amennyiben egy egészségügyi problémából vagy sérülésből épül fel, amilyen hamar csak fizikailag lehetséges és biztonságos, érdemes visszatérni a munkába. A munkának lehet terápiás hatása és támogathatja a felépülését. Továbbá, minél hosszabb ideig van távol a munkától, annál nehezebb lesz mind fizikailag, mind mentálisan visszailleszkedni, illetve megnövekszik a hosszantartó munkaképtelenség kialakulásának esélye.

A munkába való visszatérés folyamata

Egy „visszatérés a munkába program” a gyakorlatban valósítja meg azt az elképzelést, hogy egy hasznos és biztonságos munka a felépülés folyamatának szerves része. A folyamat számos szereplőt von be és Ön is kulcsszerepet tölt be.

Az első számú célja a visszatérés a munkába programnak, hogy segítsen folytatni a munkát az eredeti munkakörében. Azonban, hogy ugyanazokat a feladatokat és kötelezettségeket lássa el a felépülési időszakban, nem mindig lehetséges. A munkáltatójának ebből kifolyólag ésszerű változtatásokat kell végrehajtania a munkahelyén vagy a munka feltételeiben, hogy elősegítse a munkában maradást. Ezek a módosítások lehetnek

  • a munkaállomás korrekciója;
  • technikai segédeszközök biztosítása;
  • munkába való visszatérés fokozatossága (pl. rugalmas munkaidő vagy részmunkaidő);
  • szabadidő biztosítása az orvosi kezelések, illetve konzultációk idejére
  • feladatok újraelosztása (pl. másik munkavállalónak átadni bizonyos feladatokat, amiket már nem tudna ellátni);
  • munkakör újratervezése.

Mi az én feladatom a munkába való visszatérés során? (következő rész)