Helyes gyakorlatok

Olvasson többet
Megosztás
Az idősödő munkavállalók foglalkoztathatósági hajlandóságának elősegítése érdekében megtett egészségvédelmi, technológiai, munkakörnyezeti és belső kommunikációs intézkedések a MAVIR ZRt-nél.
Egy kiskereskedés több mint 600 munkavállalójának 20 %-a 57 évesnél idősebb. A termelési folyamat nagyfokú specializálódást igényel, ami költségessé teszi az utánpótlást és az új munkavállalók betanítását. Annak érdekében, hogy biztosítsa a termelés folyamatosságát és csökkentse a munkavállalók fluktuációját, valamint elkerülje az értékes készségek és tapasztalatok elvesztését, a vállalat egy mentor programot vezetett be.
Egy 3000 embert foglalkoztató varroda munkavállalói panasszal éltek a munkával és a munkakörülményekkel kapcsolatosan: a szükséges mozdulatok ismétlődődő jellege, a jelentkező szem problémák, valamint a folyamatos zajnak és rezgésnek kitett munkavégzési hely miatt. Ennek eredményeképpen a munka minősége csökkent, ami vásárlói panaszokat eredményezett. A vállalat úgy döntött, hogy a munkakörülmények javításával kezeli a problémát.
Egy kis tetőfedő cégnek jelentős fizikai jellegű egészségügyi problémával kellett szembesülnie, köszönhetően a nehéz szabadtéri munkának. Ahogy a munkavállalók idősödtek, a sérülések és a hosszadalmas mozgásszervi problémák tízből három munkavállalót folyamatosan betegállományba tartottak. A vállalat felismerte, hogy foglalkoznia kell a problémával.
Egy festő vállalkozásnál a dolgozók nagy része 55 év feletti. A betegállomány miatti távollétek és a korai nyugdíjba vonulás miatt a vállalat munkaerőhiánytól szenved. A vállalat felismerte, hogy be kell vezetniük egy kormenedzsment programot, hogy támogassák az idősebb munkavállalóikat.